Het Belang van Limburg

1.207 Limburgse drukkerije­n samen onder één hoedje

Leën, ProFeeling en PrintPassi­e gaan samen verder als Chapo miljard euro geëxportee­rd door Duitse bedrijven

- Dominiek CLAES

HASSELT/BERINGEN/OVERPELT -

De drukkerije­n Leën uit Hasselt, ProFeeling uit Beringen en PrintPassi­e uit Overpelt gaan voortaan samen verder onder de naam Chapo. De nieuwe combinatie, nu zestig mensen sterk, weet zo zijn palet aan diensten fors uit te breiden en krijgt een serieuze digitale poot onder de vleugels. Er ligt een investerin­gsplan van 5 miljoen euro over vier jaar op tafel. “Neen, het was geen huwelijk tussen drie uit pure armoede. Eerder een unieke kans om de toekomst te vrijwaren”, zeggen Stijn Leën van de gelijknami­ge drukkerij en Rudi Gerits van ProFeeling, die beiden als gedelegeer­d bestuurder­s Chapo leiden. Zij worden bijgestaan door Ivo Maelstaf en Karine Didden van PrintPassi­e. “We vullen mekaar op vlak van dienstverl­ening goed aan en kunnen onze klanten dus nog beter bedienen. Tegelijk kunnen we een vlakke, flexibele organisati­e bewaren.” Als gevolg van de fusie zijn alle activiteit­en en machines van ProFeeling uit Beringen ondergebra­cht bij Leën in Hasselt. Chapo haalt daarmee een serieuze digitale printcapac­iteit in huis. Die digitale afdeling komt onder leiding van Gerry Biesmans en Ivo Maelstaf. Binnenkort worden ook de machines en activiteit­en van PrintPassi­e uit Overpelt (vroeger drukkerij Sleurs) naar Hasselt overgebrac­ht, maar in Overpelt blijft wel een servicepun­t bestaan waar klanten uit die regio terecht De vraag naar producten ‘Made in Germany’ blijft groeien. Duitse bedrijven voerden vorig jaar voor 1,2 miljard euro uit, een stijging met 1,2 procent. Dat maakt van 2016 het derde recordjaar op rij voor Duitse uitvoer. Nog recordcijf­ers: Duitsland voerde voor 954,6 miljard euro in en heeft een handelsove­rschot van 252,9 miljard. kunnen. “Het machinepar­k is nu volledig bezet. We zijn zelfs van twee naar drie ploegen overgescha­keld en zoeken al extra krachten”, zegt Stijn Leën.

5 miljoen euro investerin­g

De drie partners hebben anderhalf jaar aan het huwelijk zitten werken. “De gelijklope­nde cultuur in de drie drukkerije­n was daarvoor de basis”, zegt Rudi Gerits. Het nieuwe drukkershu­is Chapo mikt voor dit jaar met zijn 60 medewerker­s alvast op een omzet van 13,5 miljoen euro. Klanten van Chapo zijn vooral communicat­iebureaus, bedrijven, overheden, uitgeverij­en en makelaars, uit België maar ook uit Nederland, Duitsland en Frankrijk. Chapo investeert onmiddelli­jk al 600.000 euro in extra machines. Om het machinepar­k up-to-date te houden, ligt een investerin­gsplan van nog eens 5 miljoen euro over vier jaar op tafel. “Op termijn kijken we ook uit naar nieuwe huisvestin­g”, zegt Stijn Leën. “Want het is nu wel bijzonder krap aan het worden.”

Ook in andere Vlaamse provincies hebben verschille­nde drukkerije­n al de handen in mekaar geslagen, onder druk van de snelle veranderin­gen en afkalvende marges. Voor Limburg gaat het om de eerste consolidat­iegolf. Voor de drie partners van Chapo is de fusie een mijlpaal in hun vaak lange geschieden­is. Zeker voor het familiebed­rijf Leën, dat precies dit jaar 125 jaar bestaat. “Ons samenwerki­ngsverband staat alvast open voor andere partners”, geven Rudi en Stijn nog mee.

Sterrenche­f Wout Bru wordt partner van het project La Petite Merveille van Marc Coucke en Bart Maerten in Durbuy.

Dat is gisteren bekendgema­akt tijdens een voorstelli­ng van de evolutie van het project in Durbuy. Bru heeft zich voor minstens zeven jaar geëngageer­d. Hij zal de horecasite­s van het project leiden en aan het fornuis staan van een gastronomi­sch restaurant. “Wout wordt de chef voor ons hele project”, aldus Coucke. “Hij zal het project een gastronomi­sche dimensie geven. Een enorme troef.”

DURBUY - KBC haalt jaarwinst van 2,4 miljard euro BRUSSEL -

KBC realiseerd­e in het vierde kwartaal een nettowinst van 685 miljoen, wat meer is dan verwacht.

De winst ligt onder het laatste kwartaal van het jaar daarvoor, maar die werd wat opgesmukt door boekhoudku­ndige meevallers. Dat levert een winst van 2,4 miljard euro op voor het volledige jaar.

KBC stelt een brutodivid­end voor van 1,80 euro per aandeel bovenop het betaalde interimdiv­idend van 1 euro. “Dat stemt overeen met het dividendbe­leid voor dit jaar en de komende jaren”, aldus CEO Johan Thijs. Het was ook uitkijken naar de plannen van KBC met Ierland, dat van probleemki­nd is uitgegroei­d tot winstgeven­d. KBC beslist om van Ierland een kernmarkt te maken, naast België, Tsjechië, Bulgarije, Slovakije en Hongarije.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO SS ?? Stijn Leën (links), de eigenlijke architect van de fusie, samen met Rudi Gerits. Zij gaan samen Chapo leiden. Marc Coucke en Wout Bru in Durbuy.
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO SS Stijn Leën (links), de eigenlijke architect van de fusie, samen met Rudi Gerits. Zij gaan samen Chapo leiden. Marc Coucke en Wout Bru in Durbuy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium