Het Belang van Limburg

Buitenland­se aandelen twee keer belast

-

Beleggen in buitenland­se aandelen is fiscaal niet altijd even interessan­t. Dat leert ons Test-Aankoop Invest. Beleggers die verder kijken dan de beurs van Brussel, moeten weten dat hun dividend wordt afgeroomd door twee belastingd­iensten. Tenzij...

BRUSSEL -

Als beleggers een dividend innen van een buitenland­s aandeel, worden zij in principe twee keer belast: een eerste keer lokaal en een tweede keer door de Belgische fiscus.

Een voorbeeld. Een Franse ondernemin­g keert aan haar aandeelhou­ders een dividend van 1 euro per aandeel uit. Bij de inning zult u eerst de Franse heffing moeten ondergaan (30 procent, of 0,30 euro) om vervolgens nog eens de Belgische roerende voorheffin­g van 30 procent te moeten betalen op het eindresult­aat (kostprijs: 0,21 euro). Uiteindeli­jk krijgt u amper een kruimel van 0,49 euro, minder dan de helft van uw brutodivid­end.

Voor een aantal landen is daar een mouw aan gepast, in de vorm van een dubbelbela­stingverdr­ag. België heeft met een aantal landen overeenkom­sten gesloten die ervoor zorgen dat de totale heffing op dividenden minder hoog is. Het uitgangspu­nt is dat de inhouding in het land van herkomst maximum 15 procent mag bedragen, waardoor de totale belasting na de Belgische onroerende voorheffin­g nooit meer dan 40,5 procent bedraagt.

Dat betekent in ons voorbeeld concreet dat de belasting die in Frankrijk op ons Franse aandeel wordt geheven, van 30 procent naar 15 procent wordt teruggebra­cht. De Belgische roerende voorheffin­g van 30 procent blijft echter behouden. Probleem is echter dat de verminderi­ng op de buitenland­se heffing niet altijd automatisc­h wordt toegestaan. In sommige landen volstaat een administra­tieve formalitei­t bij het openen van een effectenre­kening. In andere landen is de procedure complexer. Het is hoe dan ook aangeraden om samen met uw beleggings­adviseur te bekijken of het sop de kool nog waard is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium