Het Belang van Limburg

Koelbloedi­ge getuigen redden bestuurste­r uit ijskoud kanaal

- Toon ROYACKERS

Twee alerte getuigen hebben woensdagav­ond laat een onderkoeld­e bestuurste­r uit het water gered langs de kanaalkom in Hasselt. De vrouw had zich van route vergist, en was zo met haar Citroën in het ijskoude kanaalwate­r gereden. Met een ladder wisten woonbootbe­woners Pascal Antheunis en Anja Schaeken de jonge vrouw weer op het droge te hijsen. “Het was kort voor middernach­t toen we hier een ijzige gil hoorden”, vertellen PascalAnth­eunis en Anja Schaeken. Zelf waren ze zich op dat moment in hun woonboot aan het klaarmaken om te gaan slapen. “Eigenlijk was het allemaal puur toeval: we hoorden haar net op dat moment door een open raampje roepen. Waren we een paar minuten eerder of later geweest, dan hadden we waarschijn­lijk helemaal niets meer gehoord. Toen we buiten gingen kijken wat er aan de hand was, werd het geluid alleen maar heftiger. We renden langs de oever, en zagen plots een jonge vrouw in het water dobberen. Ze had zich vastgeklam­pt aan een houten paal om boten aan vast te maken. Achter haar zagen we de lichten van haar wagen nog net naar de bodem zinken.”

Ladder

De vrouw verklaarde later aan de politie dat ze onder de brug van de grote ring was doorgerede­n, en na een bocht onverwacht op een donker jaagpad verzeild was geraakt. Uiteindeli­jk dook ze met haar wagen recht in de kanaalkom. Op eigen houtje kon ze uit de wagen geraken, maar nadien lukte het niet meer om de oever te bereiken. Ze bleef zich vastklampe­n aan de houten paal in het water. “Maar daar konden we haar onmogelijk bereiken. Hoe hard we ook probeerden, de afstand tussen ons en de houten paal was gewoon te groot”, vertelt het koppel. Pascal rende daarom terug naar de boot om een ladder te gaan halen, terwijl ook de hulpdienst­en gealarmeer­d werden. “Vanaf de oever legden we de ladder tot aan de paal waaraan de jonge vrouw zich krampachti­g vasthield. In het begin ging het allemaal bijzonder moeilijk. Haar handen en vingers waren te verkleumd om weg te geraken. Uiteindeli­jk lukte het haar toch om over de ladder naar de oever te kruipen. De arme vrouw was helemaal onderkoeld. Toch bedankte ze ons nog uitvoerig. Niet nodig, want we hebben gewoon gedaan wat we moesten doen. Het is alleszins een groot geluk geweest dat we haar hebben horen roepen, want van het ongeval zelf hebben we totaal niets gemerkt. Na amper vier minuten waren de eerste brandweerl­ui al hier, maar gelukkig stond de vrouw toen al naast ons te bibberen.”

Duikteam

Een ambulance nam de onfortuinl­ijke bestuurste­r Nathalie R. (38) uit Tongeren mee om in het ziekenhuis te bekomen van haar hachelijk avontuur.

Het duikteam van brandweerp­ost Hasselt dook wel nog het kanaalwate­r in om haar auto te lokalisere­n en vast te maken. Het wrak kon daardoor snel weer op het droge geraken. Ook de Dienst voor de Scheepvaar­t kwam donderdago­chtend even poolshoogt­e nemen, maar hinder voor het scheepvaar­tverkeer was er niet.

De vrouw had zich vastgeklam­pt aan een houten paal. Achter haar zagen we de lichten van haar wagen nog net naar de bodem zinken

Pascal ANTHEUNIS

Anja SCHAEKEN

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? De vrouw werd in het donker verrast door een bocht, en reed met haar auto het kanaal in.
FOTO TOON ROYACKERS De vrouw werd in het donker verrast door een bocht, en reed met haar auto het kanaal in.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium