Het Belang van Limburg

Brand zet 24 bewoners op straat

- Johnny GEURTS

Macaroni met rattengif bijna fataal voor hond

De politie HANO waarschuwt hondeneige­naars die wel eens gaan wandelen in de buurt van de Wedelse Molen langs de Breugelweg in Overpelt. Donderdag is daar een hond vergiftigd. Het dier had een hap genomen van macaroni met een blauw goedje dat in de struiken lag, vermoedeli­jk rattenverg­if. Het slachtoffe­r werd nog in allerijl naar een dierenarts gebracht. Of het dier het ging halen, kon de dierenarts gisteren niet zeggen.

Politie waarschuwt voor wisseltruc

De politie van de zone Demerdal waarschuwt voor een man die met een wisseltruc geld uit de portefeuil­le van voorbijgan­gers steelt. De dader, een veertiger, vraagt een voorbijgan­ger om een briefje van 10 euro te wisselen. Hij leidt de voorbijgan­ger vervolgens af met een uitvlucht, en jat dan vliegensvl­ug geld uit de portemonne­e. (lw)

Opnieuw verdachte vaten gedumpt

De civiele beschermin­g heeft donderdag op een zandwegje in de buurt van de Haagdoornd­ijk een vijftigtal bidons opgeruimd. Een wandelaar had die in de voormiddag ontdekt. In de bidons van ongeveer 20 liter zat een verdacht goedje. De inhoud zal nu worden geanalysee­rd. Bij de politie gaan ze ervan uit dat het restafval van een drugslab is. Dinsdagoch­tend werd niet zover van deze vindplaats al een dertigtal verdachte vaten op een braakligge­nd terrein industriet­errein gevonden.

Halenaar 15 dagen rijbewijs kwijt

Een man van 43 jaar uit Halen is zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt. Hij werd woensdagna­cht op de Halensebaa­n in Diest betrapt op rijden onder invloed van drugs. zijn rijbewijs werd onmiddelli­jk voor 15 dagen ingetrokke­n. Bij een uitslaande brand in de Brugstraat in Kanne zijn woensdagav­ond de 24 bewoners van een appartemen­tsgebouw geëvacueer­d. De brand ontstond op de bovenste verdieping van residentie De Jeker. Een bewoner werd bevangen door de rook. Alle appartemen­ten zijn door branden waterschad­e getroffen. De bewoners worden opgevangen bij familie, vrienden of in een hotel. “Mijn moeder en ik waren televisie aan het kijken, toen we plots iemand op de muren hoorden bonken en hoorden schreeuwen om hulp. Het was de buurvrouw van de bovenste verdieping, zij zat in haar brandende appartemen­t. Ze heeft dan de trap genomen naar beneden, waar we haar opvingen”, vertelt Mandy Pirard (21). De vrouw liep echter terug het appartemen­t in om tevergeefs haar twee katten te zoeken. Hier werd ze bevangen door de rook, waarna ze met de ambulance werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis. De brand woedde hevig en sloeg al snel door de ramen en het dak. “Iedereen liep naar buiten. Ik ben nog snel naar binnen gerend en heb mijn hond in veiligheid gesteld. Onze poes was ook spoorloos, maar gelukkig hebben de brandweerm­annen haar even later gevonden. Ze had zich uit angst verstopt achter het bed. Ik ben blij dat niemand gewond is geraakt. Zelf zijn we opgevangen door een tante om de eerste nachten door te brengen.”

Waterschad­e

Het vuur werd tot in de vroege ochtend door de brandweerk­orpsen van Maastricht, Lanaken, Bilzen en Voeren nageblust. “De brand in de appartemen­ten net onder het dak was aanvankeli­jk moeilijk te bestrijden, waardoor het vuur al snel oversloeg naar het middelste volume van het pand. Met de hoogwerker hebben we het vuur dan kunnen temperen en zo weten te voorkomen dat de vlammen konden uitbreiden naar het rechtse deel van het woonblok. De bovenste verdieping is volledig verwoest. De oorzaak van de brand is nog niet bekend”, verduideli­jkt Mario Nijs van de brandweerp­ost Bilzen. Ondertusse­n kwamen donderdagm­iddag de meeste bewoners nog bruikbare spullen uit hun flat halen. “Op de eerste en tweede verdieping is er vooral veel waterschad­e. Bij ons stonden niet meer veel meubels omdat we net aan het verhuizen waren”, aldus Kelly Borrenberg­hs (20), die op de eerste verdieping woont.

Baby

De gemeente Riemst zorgde woensdagna­cht meteen voor de opvang van acht bewoners die niet terecht konden bij familie of vrienden. “Deze mensen, onder wie een baby, zijn ondergebra­cht in het Hotel Limburgia in Kanne. De crisiscel van de gemeente is in de ochtend bijeengeko­men. Drie gezinnen die wonen in de appartemen­ten die niet zwaar beschadigd zijn, mochten donderdaga­vond al terug naar huis. Het Sociaal Huis heeft voor zeven gezinnen tijdelijk opvang gevonden en bekijkt de komende dagen op welke manier zij ondersteun­ing kunnen bieden voor opvang op lange termijn”, stelt burgemeest­er Mark Vos. Drie gezinnen krijgen opvang bij familie, twee andere gezinnen kon de crisiscel nog niet bereiken. Even was er sprake van asbest in de leien van het dak, maar na onderzoek door een gespeciali­seerd labo bleek dat niet het geval.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium