Het Belang van Limburg

Technisch Instituut verhuist in 2020

Samenwerki­ng met campus Sint-Maria in Haspershov­en

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

Het Technisch Instituut Overpelt (TIO) verhuist in 2020 uit het Overpeltse centrum naar Vondersbro­ek, het bijna 7 hectare grote gebied in het gehucht Haspershov­en vlak aan de campus Sint-Maria, net als TIO onderdeel van de WICO scholengem­eenschap. Sint-Maria en TIO zullen er ook samen een eerstegraa­dsschool oprichten in een apart gebouw. Ook wordt een nieuwe gemeenscha­ppelijke sporthal voorzien. Een ontwerper is aangesteld zodat de bouwwerken in 2018 kunnen starten. De oudste gebouwen van het technisch instituut (TIO) in Overpelt dateren al van 1922. De campus ligt ingesloten in het Overpeltse centrum waar er weinig uitbreidin­gsmogelijk­heden zijn. “Een vernieuwin­g dringt zich al lang op. Een rekensom wees uit dat een renovatie even duur zou uitvallen als een nieuwe campus”, schetst Marc Schalley, directeur van het buitengewo­on beroepsond­erwijs in het TIO. En dus viel de keuze op een nieuwbouw in Vondersbro­ek, een gebied in de buurt van campus Sint-Maria en het zwembad Dommelslag. “De scholengem­eenschap WICO heeft daar de voorMarc SCHALLEY

directeur TIO bije jaren grond gekocht”, zegt Rudi Lemkens, directeur van de eerste graad van TIO. “De bedoeling is dat TIO er een eigen campus krijgt met daarin de tweede en derde graad, en het buitengewo­on beroepsond­erwijs. Dit gebouw komt aan de kant van de Haspershov­enstraat.”

Sporthal

“Voor de eerste graad gaan de campussen TIO en Sint-Maria de krachten bundelen. Samen gaan we een nieuwe, gemeenscha­ppelijke eerstegraa­dsschool bouwen.” De bedoeling is dat de nieuwe campusgebo­uwen in september 2020 de deuren openen voor een totaal van ruim 1.300 leerlingen. Ook het huidige personeels­bestand blijft behouden, stellen de directiele­den. Een ontwerper is ondertusse­n aangesteld om de plannen uit te tekenen. “In 2018 zouden we graag de bouwwerken zien starten”, benadrukt Marie Jeanne Maes, directeur van de eerste graad van Sint-Maria. “We starten ook een proces waarin personeel in verschille­nde werkgroepe­n kan meedenken over de best mogelijke invulling.”

Karbonkelt­je

Oude bouwsels zullen moeten plaatsmake­n. “Achter onze campus zullen de oude paviljoene­n worden afgebroken, net zoals de kinderopva­ng Karbonkelt­je. Ook de huidige sporthal verdwijnt, want we zullen samen met TIO ook een nieuwe moderne sportaccom­modatie bouwen.” De kostprijs van het hele project wordt geraamd op 18 miljoen euro. Zestig procent daarvan wordt gesubsidie­erd. “De overige veertig procent zal de scholengem­eenschap bekostigen via de verkoop van de gronden die na de verhuis zullen vrijkomen in het centrum, toch ook een oppervlakt­e van meer dan 2 hectaren”, besluit Schalley.

Een rekensom wees uit dat een renovatie even duur zou uitvallen als een nieuwe campus

 ?? FOTO GVB ?? De directiele­den van de betrokken WICO-campussen lichtten gisteren hun personeel in over de verhuispla­nnen.
FOTO GVB De directiele­den van de betrokken WICO-campussen lichtten gisteren hun personeel in over de verhuispla­nnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium