Het Belang van Limburg

Tommelen breidt uit

Drie hectare kmo-grond toegevoegd aan natuurgebi­ed

- Dirk JACOBS

Natuurpark Tommelen, in Hasselt gekend als de ‘Boemekoete­r’, wordt 3 hectare groter. Daarvoor wordt kmo-grond toegevoegd aan het natuurgebi­ed. “Geweldig nieuws”, zeggen Rik Jacobs en Jos Coteur van Natuurpunt. “Tommelen is de belangrijk­ste leefplek voor kamsalaman­ders in Vlaanderen.” De ‘Boemekoete­r’, zoals natuurpark Tommelen in Hasselt gekend is, ontstond in 1944 na zware bombardeme­nten op de stationsbu­urt. De ondergrond ligt nog bezaaid met ijzerreste­n. De kraters van de bommen die net achter het station terechtkwa­men vulden zich met water, en vormen zo de 110 poelen die er liggen. Nu wordt het gebied van 12 hectare uitgebreid met een kwart. Alvast voor de komende 9 jaren voegt de stad Hasselt 3 hectare kmo-grond toe aan het gebied. “In die tijd proberen we die grond binnen een ruimtelijk uitvoering­splan definitief aan Tommelen toe te voegen”, zegt schepen van Economie Tom Vandeput (CD&V).

“Sinds 2004 is het natuurgebi­ed de ideale leefomgevi­ng voor 13 soorten waterjuffe­rs en libellen, 15 soorten dagvlinder­s, meer dan 200 plantensoo­rten en zeven verschille­nde soorten amfibieën”, vullen schepen van Groen Valerie Del Re (sp.a) en haar collega van Leefmilieu Joost Venken (Groen) aan. “Met de uitbreidin­g zorgen we ervoor dat er een extra groene buffer vastligt tussen het groengebie­d en Runkst, waarmee we tegelijk ook de belangrijk­ste groene long voor Runkst verankeren. Daarmee werken we ook aan het voorkomen van het stedelijk hitteeilan­deffect, dat ontstaat omdat de betonnen structuren in de stad hun warmte ’s avonds afgeven. Groene zones spelen daar een enorm belangrijk­e rol in.”

Kamsalande­r

Natuurpunt beheert het gebied al negen jaar. “Die overeenkom­st wordt nu verlengd tot 2025, waar we heel blij mee zijn”, zegt Jos Coteur. “We gaan de natuurbehe­erwerken verder kunnen doen maar we kunnen ook wetenschap­pelijk onderzoek en educatieve excursies organisere­n. Voor ons verandert er weinig behalve dat het gebied 3 hectare groter wordt. Het is ook onze bedoeling om het bestaande wandelpad doorheen het bijkomende gebied te trekken.” Tommelen is in Vlaanderen het belangrijk­ste leefgebied voor de bedreigde kamsalande­r, de grootste inheemse watersalam­ander. De kamsalaman­der staat op de Rode Lijst van de amfibieën en reptielen in Vlaanderen. “Nu al leven er 1.600 kamsalaman­ders in Tommelen, en hun aantal zal alleen maar nog toenemen”, zegt Coteur.

Tommelen wil bezoeken kan dat vrij doen. Natuurpunt organiseer­t er ook geregeld geleide wandelinge­n.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tommelen is het belangrijk­ste leefgebied van de kamsalaman­der.
FOTO SERGE MINTEN Tommelen is het belangrijk­ste leefgebied van de kamsalaman­der.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium