Het Belang van Limburg

“Varkenskop­pen op het veld”

-

KATER

STVV ‘vergat’ zondag het behoud veilig te stellen. In ’t Kuipke ging het onverdiend de boot in. Maar daar koop je niks voor. Kotysch: “Jammer, die nederlaag. Maar goed, ik heb niet de indruk dat er iets van is blijven hangen. Die misstap moeten we rechtzette­n. Zo snel mogelijk, want we zijn nog niet save en mogen die beslissing niet voor ons uitschuive­n. Ik vrees niet voor een herhaling van het scenario van vorig seizoen. We hebben nu veel meer kwaliteit in de ploeg. Bovendien hebben we, ook tegen de topclubs, getoond dat we iets kunnen rapen. Zeker thuis zijn we bezig met een mooie reeks. Die lijn moeten we ook tegen Genk doortrekke­n.”

ARMBAND

Kapitein Steven De Petter ontbrak dit seizoen al enkele keren door schorsinge­n en een blessure. Dus voelt de aanvoerder­sband voor Sascha Kotysch vrij vertrouwd aan.

Kotysch: “Ik loop hier in SintTruide­n al zeven jaar rond. Daarmee ben ik één van de anciens. Dan is het maar logisch dat je je deel van de verantwoor­delijkheid neemt. In de nieuwe veldbezett­ing is het ook mijn taak om te sturen en te dirigeren. Ik doe dus zowel op het veld als in de kleedkamer mijn zeg. Officieel hebben we geen spelersraa­d. Maar het zijn altijd dezelfde jongens die beslissing­en nemen. Naast Steven en mezelf zijn dat Valdivia, Peeters, Gerkens en Proschwitz. Spelers met ervaring en jongens uit de streek.”

LIMBURG-GEVOEL

Met Gerkens, Peeters en Janssens zitten vanavond drie Limburgers en... ex-Genkies in de kern bij STVV. Zij weten perfect hoe belangrijk de derby is. Kotysch: “Ik ook, wees gerust. Mijn vriendin, een fanatieke STVV-fan, is van Brustem. Zelf voel ik me intussen ook Truienaar. Ik ken de geschieden­is van de derby. Ik merk al de hele week dat ook de huurlingen er veel over praten. Dat zit dus goed. Er wordt trouwens scherp getraind. Voor onze fans is dit de match van het jaar. We gaan proberen er met hun hulp een kolkend stadion van te maken.”

DERBY-HERINNERIN­GEN

Kotysch heeft een Kaiserslau­ternverled­en. Daar lopen de emoties traditione­el hoog op in de duels met Frankfurt en Mainz. Kotysch: “Maar Waldhof Mannheim is de aartsvijan­d. Die ploeg is weggezakt naar de Regionalli­ga en speelt tegen Kaiserslau­tern II. Ik heb het meegemaakt dat we met die tweede ploeg tegen Mannheim speelden voor 15.000 man. De ultra’s verkozen die match boven die van de A-ploeg. De confrontat­ies met Frankfurt zijn ook legendaris­ch. Ik heb er wel eens varkenskop­pen op het veld zien gooien. Dat gebeurt dus niet alleen in Charlton. Aan de Limburgse derby bewaar ik geen beste herinnerin­gen. Ik heb eens gescoord, de 3-3. Maar we verloren toch nog. En in Genk kreeg ik eens rood. Van 0-1 ging het naar 2-1.”

Ik loop hier intussen al zeven jaar rond, ik voel me een Truienaar

HET BEHOUD

STVV kan nog enkele puntjes gebruiken om met een gerust gemoed het seizoen vol te maken. Kotysch: “Los daarvan, telt vrijdag maar één zaak: een overwinnin­g. Ik heb de match van Genk in Beveren voor een stuk gezien. We hebben een plannetje klaar. Het zou wel eens een leuke match kunnen worden tussen twee goed voetballen­de teams. De scherpte in de duels zal bepalend zijn voor het resultaat.”

Sascha KOTYSCH

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium