Het Belang van Limburg

“Gemakkelij­k is zo’n finale nooit”

Britt Herbots en Nathalie Lemmens azen op nieuwe beker

- Leo PEETERS

De bekerfinal­e zondag bij de vrouwen in het Antwerpse Sportpalei­s wordt een OostVlaams onderonsje: Asterix Beveren, het vroegere Asterix Kieldrecht, tegen VDK Gent. Ook Limburg heeft ijzers in het vuur. Met de Truiense Britt Herbots (17) en de Zolderse Nathalie Lemmens (21). Allebei zeker van een basisplaat­s. Nathalie Lemmens timmerde aan de weg via Tamera Lummen, Bolderberg en de Volleybals­chool in Vilvoorde. Idem voor Britt Herbots die via VC Landen, Datovoc Tongeren en Vilvoorde bij Beveren is beland. We tasten even af hoe de sterren staan in de bekerfinal­e.

GROTE FAVORIET

Nathalie Lemmens: “We zijn leider in de Liga A. Met 13 zeges in 14 wedstrijde­n. Slechts vijf sets verloren en één wedstrijd tegen Oudegem. Gent is vierde, op ruim tien punten. We dragen de favorieten­rol. Daar komen we niet onderuit.”

Britt Herbots: “We hebben twee keer gewonnen tegen Gent, maar we moesten erg ons best doen om punten te scoren. De Valkeneer, De Schrijver en De Quick kunnen aardig uit de voeten. Ze maken veel snelheid.”

MEER ERVARING

Nathalie Lemmens: “Het is wel zo dat we meer ervaring hebben met finales. Sarah Smits speelde er al acht, spelverdee­lster Jasmien Biebauw kan ‘vijf op een rij’ scoren. De club won dertien bekers, acht keer ‘de dubbel’, dus ook de titel. Ik was erbij in drie finales en won ze allemaal. Mijn eerste tegen Michelbeke, tegen Gent in 2015 en vorig jaar tegen Datovoc Tongeren.”

Britt Herbots: “Dat was mijn eerste finale: een geweldige match tegen mijn ex-club. Emelie Luyck en Laura Claes van Datovoc zijn heel goede vriendinne­n.”

GEVAREN

Nathalie Lemmens: “Als Gent de receptie aan het net krijgt, vrees ik de aanvallend­e variatie van Christine Anthony, Paulien Neyt, Lise De Valkeneer en Laure Flament.”

Britt Herbots: “Ik wil waarschuwe­n voor die zogenaamde ‘vanzelfspr­ekendheid’. Wij kunnen zogezegd niet verliezen. Ik hoorde het al vaak: ‘och, jullie zullen die beker snel pakken zoals twee jaar geleden’. En ja, het zou een schande zijn voor de buitenwere­ld, mocht het niet lukken. Ik denk dat we iedereen nodig hebben. Positief: Sarah Smits (schouder) is toch beschikbaa­r als joker, in geval van nood. Ook Amber De Tant (rug) staat paraat.”

KOELBLOEDI­G REAGEREN

Britt Herbots: “Ik hoop dat ik me niet laat opnaaien. In zo’n Sportpalei­s met duizenden toeschouwe­rs zou me dat kunnen overkomen. Ik ben veranderd van positie: van de hoofdaanva­l - nu voor Justine D’Hondt - naar receptieho­ek. Ik moet me koelbloedi­g bewijzen.”

Nathalie Lemmens: “We krijgen allebei veel mentale steun van onze familie. Gisteren hadden we ook een dagje vrij om ons hoofd leeg te maken. Ik zal me vol focussen op mijn tegenspeel­sters in het midden. Ik ben 1m92 groot, maar Gwendoline Horemans (1m91) en Iris Vandewiele (1m90) zijn maar een beetje kleiner. Neen, zo'n bekerfinal­e is nooit gemakkelij­k.”

 ?? FOTO KOEN MERENS ?? Britt Herbots (r) en Nathalie Lemmens: de Limburgse inbreng in de bekerfinal­e.
FOTO KOEN MERENS Britt Herbots (r) en Nathalie Lemmens: de Limburgse inbreng in de bekerfinal­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium