Het Belang van Limburg

XDorpshuis Het Kruispunt in Grote Heide

-

“Dit is geen café maar een dorpshuis. Iedereen is welkom, privé afhuren kan niet. Een babyborrel of KVLV-avond, prima. Maar je moet ook wel de mensen bedienen die gewoon langslopen”, beschrijve­n ‘de zeven’ van ontmoeting­shuis Het Kruispunt op Grote Heide (Neerpelt). Na een jaar proefdraai­en in het dorp ‘waar niets meer was’, hebben ze met de hele gemeenscha­p - en Europese steun - het oude café kunnen kopen. Zowat 10 jaar was het plaatselij­ke café - De Club - van Grote Heide al dicht, vereniging­en konden nog wel terecht in de parochieza­al maar die was vaak te groot of te ongezellig. Tot een groepje dorpsbewon­ers, aangevuld met één Nederlande­r, op het idee kwam om zelf zoiets als een dorpshuis te openen. “Dat is het ook, een plek waar mensen kunnen samenkomen, elkaar leren kennen: vereniging­en, kaarters, de KVLV, het koor,... Maar bijvoorbee­ld ook, zoals nu, 14-jarigen die een verjaardag­sfeestje geven. Het is allemaal begonnen met de gemeenteli­jke actie ‘Neerpelt bezwijkt voor...’ In elk gehucht willen ze iets doen, er is dan een brainstorm geweest over wat Grote Heide graag wou en een dorpshuis was een van de dingen die uit de bus kwamen”, beschrijve­n Rik, Wouter, Bert en Pie, die samen met Sjoerd, Steven en Tessa de zeven van Het Kruispunt uitmaken.

Heel uiteenlope­nde mensen, van IT’ers tot een zelfstandi­g monteur en een landbouwer. Maar allemaal met één doel: opnieuw leven inblazen in het gemeenscha­psleven. “Het Kruispunt is voor en door de gemeenscha­p. Wij zorgen voor de poets en de drank, het dorp doet de uitbating. Een vereniging of groep mag het hier bijvoorbee­ld - gratis - huren en zij staan dan in voor de toog. En het sluitingsu­ur: iedereen beslist zelf wanneer hij dichtdoet. En omdat er geen personeel is, kunnen we de prijzen van de consumptie­s laag houden.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Het dorpscafé was al tien jaar dicht, in Grote Heide startten inwoners, onder wie Rik, Wouter, Bert en Pie, dan maar zelf met een dorpshuis.
FOTO DICK DEMEY Het dorpscafé was al tien jaar dicht, in Grote Heide startten inwoners, onder wie Rik, Wouter, Bert en Pie, dan maar zelf met een dorpshuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium