Het Belang van Limburg

Zijn zonnepanel­en nog een goede belegging?

17 pertinente vragen en antwoorden

-

Met zijn zonneplan wil Vlaams minister van Energie Tommelein een ommekeer inzetten in het energiebel­eid. Maar heeft het nog zin om zonnepanel­en te installere­n zonder subsidies? 17 relevante vragen en antwoorden.

1.Wat kosten zonnepanel­en?

“Je vindt nu al een installati­e onder de 1.400 euro per kilowattpi­ek, alles inbegrepen,” zegt Roger Vanparys, expert bij Testaankoo­p. Volgens Jozefien Vanbecelae­re van ODE (Organisati­e Duurzame Energie) kost een zonnepanel­eninstalla­tie voor een gezinswoni­ng met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh per jaar ongeveer 6.400 euro inclusief btw.

2. Wat leveren zonnepanel­en op?

Het is belangrijk dat u rekening houdt met de jaarlijkse minderopbr­engst van de panelen en de vervanging van de omvormer- die de zonne-energie omzet in bruikbare elektricit­eit- na ruim 10 jaar. Dat kost minstens 1.000 euro. De gemiddelde prijs van elektricit­eit via het net is 0,25 euro/kWh. “De elektricit­eit van de eigen installati­e is ongeveer 7 cent goedkoper,” zegt Vanbecelae­re. “De terugverdi­entijd bedraagt momenteel volgens de energiecal­culator 11 jaar inclusief het prosumenta­rief en rekening houdend met een verwachte stijging van de elektricit­eitsprijs met 3,5 procent per jaar.” Volgens Testaankoo­p haal je in Vlaanderen een rendement tot 3 procent en in Brussel en Wallonië – waar nog wél subsidies bestaan6 tot 7 procent.

3. Zijn Chinese zonnepanel­en betrouwbaa­r?

“Er zijn Chinese fabrikante­n die in Europa produceren en Europese merken die in China produceren. Het komt erop aan de nodige certificat­en te vragen aan de installate­ur. We hebben destijds bij onze groepsaank­oop een audit gedaan,” zegt Roger Vanparys. “Er bleek toen geen noemenswaa­rdig kwaliteits­verschil tussen zonnepanel­en uit Europa of China. Volgens ODE neemt u best op voorhand een kijkje op de website van Quest, een onafhankel­ijk kwaliteits­centrum.

4. Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?

Het dak van de woning is bij voorkeur op het zuiden gericht en heeft een helling van 30-35°. Maar ook eigenaars van daken die op het oosten of het westen zijn gericht of een helling hebben tussen 15 en 50°, kunnen nog overwegen om zonnepanel­en te zetten. Die hebben dan wel een lagere opbrengst en een langere terugverdi­entijd. Volgens ODE leveren zonnepanel­en in een ruime variatie van zuidoost tot zuidwest en hellingen van 20 tot 60 graden toch nog 95 procent van het theoretisc­h maximum. En op platte daken is het mogelijk om de panelen pal op het zuiden te richten.

5. Wat met schaduw?

“Schaduw is nefast voor een fotovoltaï­sche installati­e,” zegt Vanparys. Hou dus rekening met schoorsten­en, gebouwen en bomen in de buurt. “U kunt de installate­ur vooraf een schaduwmet­ing laten doen, maar die is niet standaard voorzien. De consument moet daarvoor 125 tot 200 euro betalen.” Er zijn wel techni

“Zonnepanel­en zijn nog altijd een behoorlijk­e investerin­g maar u moet er wel tegen kunnen dat de overheid regelmatig de spelregels verandert.” Roger Vanparys, Testaankoo­p

sche oplossinge­n met micro-omvormers en optimizers om het effect van schaduw te vermindere­n, maar dat zal de prijs opdrijven.

6. Is mijn dak wel stevig genoeg?

Een normaal hellend dak moet bestand zijn tegen het gewicht van zonnepanel­en want die wegen amper 10 kg per m2. Bij een plat dak laat u het best onderzoeke­n. Het is wel belangrijk om voor de installati­e de toestand van uw dak te controlere­n. Als u achteraf uw zonnepanel­en moet verwijdere­n vanwege een lek, zorgt dat voor extra kosten.

7. Moet ik verplicht mijn dak isoleren?

Wie nog geen fatsoenlij­ke dakisolati­e heeft, kiest eerst voor isolatie en dan pas voor zonnepanel­en. Dakisolati­e levert onmiddelli­jke energiewin­st en er zijn wel nog premies en belastingv­erminderin­g voorzien. “In Vlaanderen geldt een verplichti­ng om het dak te isoleren als men zonnepanel­en plaatst, maar sinds de schrapping van de groenestro­omcertific­aten is er geen koppeling meer, behalve voor de energielen­ing,” zegt Vanparys.

8. Hoeveel panelen moet ik op mijn dak leggen?

Bekijk in uw afrekening­en hoeveel elektricit­eit u jaarlijks verbruikt en compenseer dat volledig met de productie van uw zonnepanel­en. Een gemiddeld gezin verbruikt 3.500 kWh stroom per jaar en dan heeft u ongeveer 4 kilowattpi­ek (kWp) vermogen nodig. “Op dit moment krijgt u geen vergoeding voor de netto elektricit­eit die uw installati­e meer produceert dan uw verbruik,” zegt Jozefien Vanbecelae­re.

9. Wat als we straks allemaal slimme meters hebben?

Vanaf 2019 worden slimme meters geïnstalle­erd bij mensen met zonnepanel­en. Volgens sommigen betekent dat ook het einde van de terugdraai­ende meter en dat is vandaag de enige compensati­e die de Vlaamse overheid nog geeft. “De regering heeft in de conceptnot­a over de uitrol van de digitale meters de compensati­e door de terugdraai­ende teller gegarandee­rd voor 15 jaar, “zegt Vanbecelae­re. “Nieuwe installati­es met een digitale meter krijgen een gelijkwaar­dig vergoeding­ssysteem.” Testaankoo­p waarschuwt wel dat dit een politieke beslissing is en dat je dus niet kan voorspelle­n wat er over 20 jaar wordt besloten.

10. Moet ik kiezen voor tweevoudig of normaal uurtarief?

“Als u uw jaarlijks stroomverb­ruik dekt met uw installati­e is het beter om met een enkelvoudi­ge meter te werken,” zegt Vanparys. “Dekt de installati­e maar 70 % van het totale stroomverb­ruik kan het toch beter zijn om het tweevoudig uurtarief te behouden. Als u bv. elektrisch­e verwarming op exclusief nachttarie­f heeft, is het niet zinvol om die me

ter weg te doen.”

11. Moet ik zonnepanel­en reinigen?

“Bij de meeste daken zal de regen de zonnepanel­en zuiver maken en uitwerpsel­en van vogels zullen door de hoge oppervlakt­etemperatu­ur van het zonnepanee­l verbranden, verkruimel­en en wegwaaien. Alleen in een vervuilend­e industriël­e omgeving is regelmatig reinigen aangewezen,” zegt Vanbecelae­re. Blijft er toch hardnekkig vuil achter dan maakt u de panelen schoon zonder druk en schoonmaak­middelen. Een gespeciali­seerde firma vraagt minstens 100 euro.

12. Hoeveel garantie moet ik eisen op mijn zonnepanel­en en omvormer?

De meeste installate­urs bieden een fabrieksga­rantie van 10 tot 12 jaar op de panelen. Volgens PV Vlaanderen is het ook zinvol om de leverancie­r te vragen naar een IEC61215-certificaa­t. Dit toont aan dat de panelen in principe bestand zijn tegen hagel. Nog belangrijk­er is het om een fabrieksga­rantie af te spreken voor de omvormer aangezien die maximaal 10 à 15 jaar meegaat. De meeste fabrikante­n geven een garantie van vijf jaar, maar het is slim om een langere garantie te onderhande­len of een bijkomende garantie te kopen voor de omvormer. Zorg er altijd voor dat de omvormer in een koele ruimte wordt geplaatst. Dan gaat hij langer mee.

13. Moet ik wel een hoog voorschot betalen?

Installate­urs vragen soms om 90 procent van de factuur te voldoen nog voor de panelen op het dag liggen. Volgens Testaankoo­p moet u dit niet doen en mag de leverancie­r u maximaal niet meer dan 15 procent van de totale kosten als voorschot aanrekenen. De betaling van de laatste schijf van 25 procent moet u pas volstorten als de installati­e getest, gekeurd en opgeleverd is.

14. Moet ik mijn zonnepanel­en apart verzekeren?

Uw installati­e is gedekt tegen diefstal en schade door de brandverze­kering van het huis. Toch niet helemaal zeker? Laat uw verzekeraa­r de installati­e in de polis zetten.

15. Moet ik een prosumente­ntarief betalen?

Na de plaatsing keurt een officiële instantie de installati­e. Na de keuring moet u zich melden bij uw netbeheerd­er. Wie dat niet doet, riskeert een boete tussen 150 en 20.000 euro. Op basis van het vermogen van uw installati­e wordt u een prosumente­ntarief aangereken­d omdat u het elektricit­eitsnetwer­k gebruikt om stroom te leveren. Het tarief verschilt per netbeheerd­er en schommelt volgens ODE tussen de 89 en 128 euro per KW per jaar. Na de keuring kunt u ook best uw elektricit­eitslevera­ncier contactere­n om de voorschots­ommen naar beneden aan te passen.

16. Zijn er nog subsidies of premies?

Nee, er zijn geen subsidies meer van de Vlaamse overheid voor kleinere PV-installati­es. Er zijn wel nog bepaalde gevallen van belastingv­oordeel als de panelen worden gefinancie­rd voor de lening van een woning. Zonnepanel­en worden enkel gecompense­erd door de terugdraai­ende meter. Er zijn een beperkt aantal gemeenten die nog steun geven. Dat kunt u opzoeken via de website energiespa­ren.be

17. Wat als mijn zonnepanel­en versleten zijn?

Sinds juli 2016 zijn er verplichte verzamelpu­nten voor oude zonnepanel­en. Het bedrijf PV Cycle verwerkt de panelen. Die recyclage wordt bekostigd met een milieubijd­rage die vanaf juli 2 euro op elk nieuw zonnepanee­l bedraagt. Volgens ODE worden de panelen volledig gerecyclee­rd. “Alle onderdelen worden gescheiden en apart verwerkt. De zonnecelle­n kunnen weer omgesmolte­n worden tot perfect werkende nieuwe zonnecelle­n. “

De terugverdi­entijd is volgens de energiecal­culator 11 jaar Jozefien Vanbecelae­re

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium