Het Belang van Limburg

Meer dan lijmen en plakken

-

Behangen is meer dan wat lijm uitsmeren en de baan tegen de muur plakken. Wij geven je alvast enkele tips mee.

HASSELT - Beter te veel dan te weinig

Je koopt beter een paar rollen behangpapi­er te veel, dan te weinig. Moet je naderhand rollen bijkopen, bestaat de kans dat deze van een andere druk zijn. Het resultaat is kleurversc­hil. Check dus steeds de productien­ummers die je vindt op de rol. In veel zaken nemen ze de ongebruikt­e rollen terug.

De belangrijk­ste muren eerst

Kies je voor behangpapi­er met patronen? Let er dan op dat de patronen van twee aansluiten­de banen goed over de hele oppervlakt­e van de muren verdeeld zijn. Bepaal in welke hoek van de kamer je begint, want op het einde is het vaak zo dat de patronen niet goed meer overeenkom­en. Die naad kan je dan eventueel verbergen achter een kast, een gordijn of een deurstijl.

Let op de stopcontac­ten

Sluiten de banen niet naadloos op elkaar aan, zie je dat onmiddelli­jk. Kleine obstakels, zoals lichtschak­elaars en stopcontac­ten, maken het behangen er niet gemakkelij­ker op. Zorg ervoor dat de stroombaan afstaat en verwijder de afdekplaat­jes. Je brengt het behangpapi­er aan en snijdt nadien met een mesje de plaats van het stopcontac­t uit.

De juiste hoeveelhei­d lijm

Het is niet gemakkelij­k de juiste hoeveelhei­d lijm over de muur of het papier te verdelen. Gebruik je te veel lijm, dan krijg je blaasjes. Gebruik je te weinig, dan komt je papier los. Een spuitje geeft je de mogelijkhe­id wat lijm toe te voegen. Met een naald doorprik je dan weer de blaasjes waarna je de overtollig­e lijm of lucht eruit kan duwen.

Snijverlie­s

Hou er rekening mee dat banen met motieven en patronen op elkaar moeten aansluiten. Je hebt dus mogelijk snijverlie­s. Hoe groter het motief, hoe meer verlies. Gooi deze kortere stukken behangpapi­er niet onmiddelli­jk weg. Ze kunnen op andere plaatsen nog van pas komen. Denk maar aan korte banen boven de deur of tussen het aanrecht.

 ?? FOTO EIJFFINGER ??
FOTO EIJFFINGER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium