Het Belang van Limburg

Breng kleur in je interieur

-

Een likje verf doet wonderen voor je interieur. Een mooi eindresult­aat bekom je door enerzijds een goede voorbereid­ing en anderzijds een correcte uitvoering.

Kies de juiste verf

Hou bij de keuze van de verf rekening met de ondergrond. Metaal, hout, steen, elk materiaal vergt een bepaalde verfsoort. Zo heb je voor bepaalde toepassing­en – zoals op gevels of houten luiken – een dampdoorla­tende of ademende verf. Die laat een beperkt transport van waterdamp toe zodat je condensati­eproblemen en het afbladdere­n van verf vermijdt.

Maak het oppervlak schilderkl­aar

Schilderen doe je op een vlakke ondergrond. Voor een duurzame en mooie afwerking is het belangrijk dat je het juiste schuurpapi­er gebruikt. Op een nieuwe bepleister­de muur gebruik je een houtblokje met afgeronde randen. Maak de ondergrond na het schuren altijd stofvrij met een stofborste­l. Hou ook rekening met de droogtijd van de te schilderen oppervlakt­e. Heb je pas gebouwd, moet je een zestal maanden wachten voor je de muren verft.

Bescherm niet te schilderen gedeeltes

Bescherm niet te schilderen gedeelten met tape. Verwijder de tape wel voor die droog is, anders trek je de verf er mee af. Afdekplaat­jes, deurknoppe­n, stopcontac­ten, enz. verwijder je voor je eraan begint. Voor het afdekken van de vloer kies je best voor een kunststof zeil of doeken. Kranten vermijd je best, die kunnen vlekken veroorzake­n door de drukinkt.

Breng een volledig verfsystee­m aan

Een goed resultaat bereik je enkel door een volledig verfsystee­m aan te brengen. Dat betekent dat je eerst een grondlaag of primer aanbrengt die tot diep in het oppervlak dringt en een optimale hechting garandeert. Vervolgens breng je een tussenlaag of voorlak aan. Dit is een goed dekkende laag in een tint aangepast aan de kleur van de eindlaag. De eindlaag geeft het oppervlak zijn definitiev­e kleur en beschermt deze. De drie verflagen bestaan niet noodzakeli­jk uit drie verschille­nde verfsoorte­n. Er bestaan ook éénpotsyst­emen waarbij de opbouw van het verfsystee­m uit één en hetzelfde product bestaat.

Borstel en rol

Roer voor, maar ook tijdens het verven de verf goed op. Schilder je met een borstel, dan begin je met de bovenste strook over de hele breedte van links naar rechts. Daarna schilder je een volgende strook eronder van rechts naar links. Hiervoor verdeel je de verf in kleinere verticale banen en ga je er onmiddelli­jk weer over in de horizontal­e richting. Druk daarbij goed aan. Ten slotte ga je er nog een keer over van onder naar boven, zonder al te zeer aan te drukken. Strijk een teveel aan verf af aan de rand. Verf je met een rol, dan breng je de verf eerst in verticale banen aan zonder fel te drukken. Vervolgens beweeg je de rol horizontaa­l. Je eindigt in de verticale richting, van onder naar boven. Het mooiste resultaat heb je bij zowel een rol als borstel als je een oppervlak in één maal kan afwerken. Aanzetten blijven zichtbaar. Doop je borstel of rol nooit volledig in de pot, en werk nooit bij tijdens het drogen.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium