Het Belang van Limburg

“Ik, een meisjesido­ol? Daar ben ik niet mee bezig”

- Joey BOUGARD

Voorlopig was hij nog een nobele onbekende voor televisiek­ijkend Vlaanderen, maar sinds gisteren zou het wel eens hard kunnen gaan voor Sid Van Oerle (29). Als de ambitieuze kok Kobe Baert maakte hij zijn intrede in de populaire Eén-soap ‘Thuis’. “Ik, een mogelijk meisjesido­ol? Daar hou ik me nog niet mee bezig.”

Hij dook de afgelopen weken al eens sporadisch op, maar gisteravon­d kon u in ‘Thuis’ eindelijk zien hoe de 23-jarige kok Kobe Baert zijn eerste werkdag in de Withoeve aanvatte. Het is de eerste grote rol op het kleine scherm voor acteur Sid Van Oerle (29). “Kobe is een jonge, ambitieuze gast die barst van de ideeën. Zo wil hij een eigen moestuintj­e om eerlijke producten op tafel te toveren”, omschrijft Van Oerle zijn personage. Al zagen we Kobe bij zijn eerste verschijni­ng al meteen liegen over een mogelijke familieban­d met advocate Karin Baert (Kadèr Gürbüz). “De kijkers zullen snel zien dat Kobe een verleden met zich meetorst. Dat maakte het voor mij overigens zo interessan­t om hem te vertolken.”

Of Van Oerle net als Kobe een keukenprin­s met groene vingers is? “Die groene vingers heb ik zeker: ik vind het geweldig om in de tuin te wroeten. Daarnaast heb ik vroeger ook veel in de horeca gewerkt. Die ervaringen in de keuken komen daarbij goed van pas om Kobe realistisc­h neer te zetten. Ik heb zelfs al menusugges­ties gedaan aan de scenariste­n.”

Van vlees en bloed

Van Oerle trok na de middelbare school naar de theatersch­ool in het Nederlands­e Arnhem, en studeerde twee jaar geleden af aan het RITCS in Brussel. Sindsdien toerde hij in heel Europa met grote, maar vaak ook conceptuel­e theaterpro­ducties. “Dan is het wel een grote stap om ineens naar een dagelijkse fictiereek­s over te stappen”, zegt de Hovenaar. “Ik sta elke dag wel met de nodige gezonde spanning op de set, maar het is een uitdaging die ik maar al te graag aanga.”

Daarbij wordt hij een handje geholpen door medespeler­s Vanya Wellens (Femke), Geert Hunaerts (Peter) en Ann Pira (Nancy). “Niet alleen straffe acteurs, maar ook heel warme mensen die steeds klaarstaan om mij met raad bij te staan. Toen ik tien jaar geleden met theater begon, was dat trouwens in eenregieva­nAnn.Zijheeftme­toen echt gepusht om verder te blijven acteren. Het is dan ook een ongelofeli­jk cadeau om tien jaar later met Ann op de set van ‘Thuis’ te staan. En als je tegenover Nancy staat te acteren, worden je lachspiere­n ook nog eens goed getraind.”

Vechten met Jon Snow

Niet dat Van Oerle nog snel onder de indruk moet zijn van tegenspele­rs: hij versierde een rolletje in de Nederlands-Amerikaans­e western ‘Brimstone’, en mocht zich prompt aan een vechtscène met Kit Harington – Jon Snow in ‘Game Of Thrones’ – wagen. “Ik ben zelf een immense fan van de serie, dus ik was starstruck toen ik tegenover hem stond. Helaas is die scène gesneuveld in de montage: nu zie je me enkel nog ergens op de achtergron­d lopen.”

Idool

Misschien wordt hij als Kobe wel het nieuwe idool van televisiek­ijkend Vlaanderen, of toch zeker het vrouwelijk­e gedeelte. “Daar ben ik nog niet echt mee bezig. Ik word voorlopig ook nog niet aangeklamp­t op straat. Vrienden sturen me wel al dingen door die ze online tegenkomen. Ik heb eigenlijk ook geen idee hoe je je op al die aandacht moet voorbereid­en. Het is in ieder geval leuk om te zien dat ‘Thuis’ zo bij de kijker leeft.”

Thuis, Eén, 20.10 uur

 ?? FOTO © VRT - MATHIAS HANNES ??
FOTO © VRT - MATHIAS HANNES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium