Het Belang van Limburg

Geert Van Rampelberg gaat undercover voor VTM

-

ÉÉN, 20.35 UUR

Langs de kant van de weg wordt het lichaam gevonden van de 22-jarige Alex Gartside. De jonge vrouw werd het slachtoffe­r van een aanrijding met vluchtmisd­rijf. Vera ontdekt dat Alex op het huis paste van een ouder koppel dat op reis is. Wanneer Vera het huis gaat doorzoeken, treft ze er het lijk aan van Martin Neilson.

7/10

De mannen achter ‘Eigen Kweek’ laten de wietplantj­es voor wat ze zijn en richten zich op een geheel andere tak van de criminalit­eit. ‘De Infiltrant’ is een achtdelige reeks over een oplichter die infiltreer­t in een misdaadorg­anisatie, gebaseerd op een waargebeur­d verhaal. “Undercover gaan zou ik zelf nooit durven”, zegt acteur Geert Van Rampelberg. Deze week zijn in Antwerpen de opnames van ‘De Infiltrant’ begonnen. Geert Van Rampelberg speelt de centrale figuur en laat zich omringen door klasbakken als Natali Broods, Peter Van den Begin, Dirk Roofthooft en Wouter Hendrickx. De reeks is gebaseerd op ‘Alpha 20’, het boek waarin ex-undercover­agent Kris Daels zijn ervaringen neerschree­f over de langste undercover­operatie ooit in België. Scenarist Philippe De Schepper en regisseur Joël Vanhoebrou­ck raakten in 2009 al door het verhaal geïntrigee­rd, “maar onder meer drie seizoenen ‘Eigen Kweek’ hebben ervoor gezorgd dat we nu pas effectief staan te filmen”.

‘Alpha 20’ deed destijds veel stof opwaaien. Daels vertelde onder andere hoe hij een drugsbende kon klissen. Hij werd echter voor de rechter gedaagd omdat hij het beroepsgeh­eim zou geschonden hebben, maar werd later vrijgespro­ken. De tv-reeks is geen klakkeloze kopie van het boek. “We hebben het verhaal aangepast aan de wetten van televisie. Dat moest ook wel, want het originele boek had zelfs geen echt einde”, zegt De Schepper.

Begeestere­nd

Acteur Geert Van Rampelberg speelt Danny Desmedt. “Geen flik zoals in het origineel, maar een oplichter. Hij verkoopt dingen die niet van hem zijn, en is geregeld op de vlucht. Noem hem een brave misdadiger. Maar dan zet de politie hem onder druk om undercover te gaan. Ze zullen hem enkele kleine vergrijpen kwijtschel­den in ruil voor een undercover­rol. En zo komt hij in een gevaarlijk misdaadmil­ieu terecht, met alle gevolgen van dien.” “Undercover gaan zou ik nooit durven”, zegt Van Rampelberg. “Dat is een voortduren­de psychologi­sche oorlogsvoe­ring in je hoofd. Alle respect voor Kris Daels. Die man had geen leven, en moest constant liegen en bedriegen.” Ook Barbara Sarafian, Joren Seldeslach­ts, Thomas Ryckewaert, Günther Lesage en Reinhilde Decleir zullen opdagen in de reeks. ‘De Infiltrant’ komt ten vroegste in 2018 op het scherm.(

 ?? FOTO JH ?? (V.l.n.r.) Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft en Wouter Hendrickx komen niet ongeschond­en uit de opnamen.
FOTO JH (V.l.n.r.) Geert Van Rampelberg, Dirk Roofthooft en Wouter Hendrickx komen niet ongeschond­en uit de opnamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium