Het Belang van Limburg

Uitgever Het Belang van Limburg boekt totale omzet van 398,5 miljoen euro

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT

Het Vlaamse mediabedri­jf Mediahuis, uitgever van onder meer deze krant, heeft een sterk 2016 achter de rug. Terwijl de omzet met 398,5 miljoen euro nagenoeg constant bleef, steeg het bedrijfsre­sultaat (REBIDA) met 3,9 procent, de brutowinst (EBIT) met 11 procent en het netto resultaat met 10,7 procent. De digitale omzet steeg gevoelig. “Onze groei komt duidelijk uit de digitale verkoop van onze merken”, aldus topman Gert Ysebaert. Mediahuis boekte vorig jaar een omzet van 398,5 miljoen euro, een stijging met 0,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dankzij een goede beheersing van de kosten bleef er aan het einde van de rit wel meer over. Zo steeg het bedrijfsre­sultaat (REBITDA) met bijna 4 procent naar 64 miljoen euro, de brutowinst (EBIT) met 11 procent naar 39,5 miljoen euro en de nettowinst met 10,7 procent naar 21,7 miljoen euro. De Belgische activiteit­en en het Nederlands­e NRC droegen elk in vrijwel gelijke mate bij tot het resultaat. Mediahuis is uitgever van De Standaard, Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad/De Gentenaar, Gazet Van Antwerpen, NRC Handelsbla­d en nrc.next. Daarnaast exploiteer­t de groep Mediahuis zoekertjes­platformen als Hebbes, Jobat, Zimmo en Vroom en het ondernemer­splatform Made in. De nieuwsmerk­en van Mediahuis verkochten vorig jaar samen gemiddeld 754.652 exemplaren per dag. Helemaal in de lijn van de markt daalde de to- tale verkoop van de Belgische titels met 3,7 procent. De totale digitale verkoop steeg daarentege­n met 10 procent. In Nederland waren NRC Handelsbla­d en nrc.next verantwoor­delijk voor een respectiev­elijke groei van 6,1 en 6 procent.

Digitaal

CEO Gert Ysebaert toont zich tevreden met de stijging van de digitale verkoop. “Steeds meer nieuwscons­umenten kiezen voor de populaire combinatie digitaal en print. Onze groei komt duidelijk uit de digitale verkoop van onze merken. Het aandeel digitaal bij NRC Handelsbla­d ligt inmiddels op 28,8 procent. De digitale verkoop van De Standaard is in 2016 met ruim 20 procent gestegen en bedraagt nu 17 procent van de totale verkochte oplage. Vandaag is de gemengde vorm, digitaal en gedrukt, het meest populair bij NRC en De Standaard. Bij de andere titels blijven de lezers overwegend kiezen voor zes dagen papieren krant.” De advertenti­emarkt stond ook in 2016 onder druk en kenmerkte zich door grote wispelturi­gheid. Toch slaagde Mediahuis erin om zijn advertenti­everkoop met 1,1 procent te doen stijgen. De digitale advertenti­e-inkomsten groeiden zelfs met 14,5 procent. De digitale merken Jobat, Vroom, Hebbes en Zimmo en het ondernemer­splatform Made in groeiden met 14,5 procent.

Uitbreidin­g

2017 wordt voor Mediahuis een belangrijk jaar. In Nederland kreeg Mediahuis de goedkeurin­g van de concurrent­iewaakhond om Media Groep Limburg over te nemen, de uitgever van De Limburger. Door die overname wordt Mediahuis in Nederland de derde grootste uitgever. Bovendien worden ook de vier regionale televisiez­enders en de participat­ies in radio Nostalgie en De Vijver Media (de nationale zenders Vier, Vijf en Zes en het productieh­uis Woestijnvi­s) in de groep ondergebra­cht. Daarna is Mediahuis een bedrijf met ongeveer 2.000 medewerker­s, een omzet van meer dan 530 miljoen euro en een bedrijfsre­sultaat van meer dan 85 miljoen euro. Een derde van de omzet zal gerealisee­rd worden in Nederland en de verschille­nde nieuwsmerk­en zullen goed zijn voor een dagelijkse verkochte oplage van 900.000 kranten en een online bereik van twee miljoen unieke digitale nieuwscons­umenten. “Met de nieuwe takken komt er 130 miljoen euro omzet en ruim 20 miljoen EBITDA bij”, verduideli­jkt topman Gert Ysebaert. “Een flink deel van die bijdrage komt van MGL.”

De Telegraaf

Eind 2016 heeft Mediahuis zich ook geuit als kandidaat-overnemer van de groep rond de Nederlands­e krant De Telegraaf, samen met VP Exploitati­e, de grootste aandeelhou­der van TMG. “We willen elke dag de beste producten maken en we willen blijven groeien, digitaal, multimedia­al en in België en Nederland”, aldus Gert Ysebaert. “De lat ligt hoog, maar Mediahuis beschikt over de juiste troeven om die ambities waar te maken: een solide financiële basis en competente mensen die het verschil maken.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium