Het Belang van Limburg

1,5 Drie op de vier VW-diesels zijn nog niet aangepast

Euro voor een liter super is dichtbij Operatie sjoemelsof­tware duurt nog meer dan een jaar

- Guido CLOOSTERMA­NS

Van de ruim 300.000 dieselmoto­ren van de VW-groep die in het kader van het schandaal met de sjoemelsof­tware in België moeten aangepast worden, zijn er op dit moment 80.000 ook effectief aangepast. Dat bevestigt woordvoerd­er Jean-Marc Ponteville van invoerder D’Ieteren aan de redactie. De operatie duurt mogelijk nog meer dan een jaar.

BRUSSEL -

Even het geheugen opfrissen. In september 2015 moet de Duitse autoconstr­ucteur Volkswagen in de Verenigde Staten toegeven dat het in ruim 600.000 dieselwage­ns software heeft ingebouwd die de NOx-emissietes­t manipuleer­t. Het schandaal met de sjoemelsof­tware blijft niet tot de VS beperkt. Uiteindeli­jk blijkt de software ingebouwd in ruim 11 miljoen dieselvoer­tuigen wereldwijd, verkocht in de jaren 2008 tot 2014.

Carpass

In België werden in eerste instantie 320.000 voertuigen (VW, Audi, Seat en Skoda) gedetectee­rd die worden aangedreve­n door de besmette dieselmoto­r en dus in aanmerking komen voor een aanpassing. Hoeveel er daarvan uiteindeli­jk bij de dealer worden aangeboden is echter moeilijk te voorspelle­n. “Een aantal van die auto’s is verdwenen uit het officiële dealercirc­uit, bestaat niet meer of werd geëxportee­rd”, legt JeanMarc Ponteville uit. “Belgische tweedehand­sauto’s zijn immers razend populair in het buitenland. Door ons systeem van Car Pass is kilometerf­raude nagenoeg onmogelijk en dat maakt Belgi- sche occasies aantrekkel­ijk.” Aangezien het gaat om een vrijwillig­e terugroepa­ctie is het bovendien niet zeker of alle eigenaars de aanpassing ook effectief laten doorvoeren. “Wij sturen naar alle eigenaars vijf brieven”, zegt Jean-Marc Ponteville. “Voor de rest kunnen we alleen maar zeggen dat de eigenaars van zo’n wagen er alle belang bij hebben hun auto te laten aanpassen. Aan het verbruik en de prestaties verandert er immers niets, en er wordt een attest bijgelever­d voor als de auto wordt doorverkoc­ht.” De terugroepa­ctie kan bovendien nog een hele tijd duren. Sinds invoerder D’Ieteren in april vorig jaar met de aanpassing­en begon, zijn ruim 80.000 auto’s ook effectief Benzine wordt vandaag duurder. Wie benzine 95 E10 tankt, betaalt maximaal 1,487 euro per liter, of ruim 2,5 cent per liter meer. Het is de zesde prijsstijg­ing van benzine op rij. Daardoor staat de maximumpri­js op het hoogste niveau in anderhalf jaar. Jean-Marc PONTEVILLE Woordvoerd­er D’Ieteren aangepast, een kwart dus. Het ging daarbij in eerste instantie over de 1.2 en 2.0-liter turbodiese­ls. Bij die motoren volstaat een software-update.

Dezer dagen worden ook de eigenaars van een 1.6 liter TDI-motor bij de dealer uitgenodig­d. Het gaat hierbij om de meest verkochte versie, goed voor ongeveer de helft van alle motoren. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft een logische verklaring. Bij de 1.6-liter diesel volstaat een software-update niet. Bovendien heeft het vrij lang geduurd vooraleer de ingenieurs een oplossing vonden waardoor de 1.6 TDI niet alleen netjes de emissienor­men volgt, maar die ook door het Kraftfahrt Bundesamt werd goedgekeur­d. Woordvoerd­er Jean-Marc Ponteville verwacht dat de terugroepa­ctie nog het hele jaar 2017 zal duren. “Tegen het einde van het jaar willen we het overgrote deel van de auto’s aangepast hebben, maar aangezien heel wat mensen wachten tot het volgende onderhoud, kan het ook nog volgend jaar.”

Tegen het einde van 2017 willen we het overgrote deel van de auto’s aangepast te hebben

 ?? FOTO EPA ?? Een kwart van de Belgische wagens met sjoemelsof­tware is nog steeds niet aangepast.
FOTO EPA Een kwart van de Belgische wagens met sjoemelsof­tware is nog steeds niet aangepast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium