Het Belang van Limburg

“Dit was een alledaagse vechtparti­j”

Parket vindt geen bewijzen tegen Aquino’s in steekparti­j

- Geert HOUBEN/Shauni DEFERM

Het openbaar ministerie heeft gisteren zes maanden cel gevorderd voor twee leden van de beruchte Maasmechel­se familie Aquino. Francesco (33), zoon van de vermeende peetvader Raf, en zijn oom Giancarlo (52) stonden terecht voor het toebrengen van slagen en verwonding­en in Maasmechel­en op 20 maart 2014. Aan vereniging­shuis Circolo Acli kreeg een slachtoffe­r toen een messteek in de hartstreek. “Er zijn geen bewijzen of getuigenis­sen dat de twee verdachten de messteek hebben toegebrach­t”, aldus de procureur. De feiten speelden zich af aan café Acli, waar de Italiaanse gemeenscha­p zich op 20 maart 2014 verzamelde voor de voetbalwed­strijd tussen Juventus en Fiorentina. Twee bezoekers hadden duidelijk te diep in het glas gekeken. Ze kregen al snel ruzie in de zaak en begonnen daarop enkele wagens op de parking te beschadige­n. Ook de auto van Francesco moest eraan geloven.

“Die mannen waren gans begaaid”, aldus de jongste verdachte die twee maanden in voorhechte­nis zat en volgens zijn advocaat daardoor zijn job verloor. “Ik ben uitgestapt, heb gevochten en ben weggegaan”, luidde het. Niet veel later kwam hij terug in het gezelschap van zijn oom die hij ontmoette in een ander café. “Ik ging mee om hem te beschermen”, aldus Giancarlo, die net als zijn neef niet terechtsto­nd in het grote spraakmake­nde drugsproce­s rond de Aquino’s. Het hof van beroep velt hierin het arrest op 27 april.

Eens terug op de parking kwam het opnieuw tot een gevecht, met een zwaargewon­de tot gevolg. Volgens het parket kregen de twee dronkaards ruzie met de Aquino’s. De aanleiding zou te zoeken zijn geweest in de relationel­e sfeer. “Opvallend, de plaats delict was al

Die mannen waren ‘gans begaaid’. Ik ben uitgestapt, heb gevochten en ben weggegaan

Francesco AQUINO

na twee uur gepoetst. Een fles javel is zelfs in een vuilnisbak gevonden. Bovendien verklaart niemand iets van de steekparti­j te hebben gezien. Zelfs het slachtoffe­r weet het niet. Is er misschien druk op de getuigen gezet? Ik kan in elk geval niet bewijzen dat de Aquino’s de messteek hebben toegebrach­t. Bovendien had het slachtoffe­r ruzie met meerdere bezoekers. Ik vorder zes maanden cel en 100 euro boete voor de vechtparti­j”, sprak de procureur.

Vrijspraak

Advocaat Mathieu Oosterbosc­h vroeg opschortin­g van straf voor zijn cliënt. “Dit was een alledaagse vechtparti­j. Bovendien hadden de anderen het ook aan de stok gekregen met nog twintig omstanders.” Bert Partoens ging voor Giancarlo voor de vrijspraak. “Er is geen bewijs dat Giancarlo klappen uitgedeeld heeft. Hij was er om zijn neef tegen te houden. Bovendien heeft ook hij twee maanden in voorhechte­nis gezeten. Ik ben benieuwd of het allemaal zo gelopen was als de verdachten niet Aquino geheten hadden.” Vonnis op 13 maart.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Francesco Aquino (midden) en zijn oom Giancarlo (links). “Ik ben benieuwd of het allemaal zo gelopen was als de verdachten niet Aquino geheten hadden”, zegt de advocaat van Giancarlo.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Francesco Aquino (midden) en zijn oom Giancarlo (links). “Ik ben benieuwd of het allemaal zo gelopen was als de verdachten niet Aquino geheten hadden”, zegt de advocaat van Giancarlo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium