Het Belang van Limburg

“Bende snotneuzen” krijgt tot 8 jaar cel voor grootschal­ige heroïnehan­del

- Shauni DEFERM

Zes leden van een drugsbende, waaronder drie Maasmechel­aars, kregen gisteren celstraffe­n tot acht jaar voor heroïnehan­del. In totaal zouden ze zo’n 2,7 miljoen euro winst hebben opgestreke­n, al minimalise­erden ze elk hun rol. “Wij zijn snotneuzen, hoe zouden wij zoiets kunnen hebben gedaan?” Drie mannen werden vrijgespro­ken. Het onderzoek startte op 1 juli 2014 toen de politie van Aarlen drie Fransen in bezit van heroïne arresteerd­e. Volgens hun verklaring­en verkochten ze aan het Belgische netwerk, waarvan de negen beklaagden deel uitmaken. Een half jaar later was er een nieuwe arrestatie in Frankrijk. Een Franse vrouw werd in de boeien geslagen omdat ze ook drugs verhandeld­e. Volgens haar was het spul afkomstig van de leider van de drugsbende, een man waar ze hopeloos verliefd op was.

Na verder onderzoek bleek dat het netwerk drie panden huurde in het Luxemburgs­e Halanzy. Ze trokken de grens met Luxemburg over om afnemers te ronselen in tankstatio­ns. Tijdens huiszoekin­gen konden er linken worden gelegd met de beklaagden door de gevonden documenten. Huuroveree­nkomsten, facturen en telefoonta­ps legden ieders rol bloot.

Cocaïne achter plint

“Sommigen namen tien kilogram heroïne per week af”, stelde het openbaar ministerie. “Tijdens huiszoekin­gen werd er heroïne gevonden en er zat cocaïne achter de plinten in de keuken.” Volgens de procureur ging het om een grootschal­ig netwerk. “Er was een duidelijke taakverdel­ing en een afgelijnde handelswij­ze. Klanten moesten hun wagen op een afgesproke­n plaats laten staan, ze werden opgepikt door een van de leden met een huurauto en vervolgens naar een van de woningen gebracht waar de deal doorging. Ze hebben gigantisch­e winsten gemaakt.”

Er werd een terugbetal­ing van zo’n 2,7 miljoen euro geëist, maar de rechter wees dit af. Wel werden er celstraffe­n uitgesprok­en tot acht jaar. De geldboetes lopen op tot 30.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium