Het Belang van Limburg

N-VA-collega’s woedend op Bracke

- Liliana CASAGRANDE

Siegfried Bracke heeft gisteren serieus op zijn kop gekregen van de andere N-VA-parlements­leden in de fractiever­gadering. Die pikken het echt niet dat de best betaalde politicus van het land bijklust. Ze krijgen het aan hun kiezers niet uitgelegd. Siegfried Bracke heeft gisteren in de Kamer een discussie over hemzelf mogen voorzitten. Maar nog eerder die dag had hij al ongeveer de helft van de parlements­leden over zich heen gehad in de fractiever­gadering van zijn eigen partij. Zijn collega’s vrezen serieuze imagoschad­e, zeker omdat N-VA net altijdtoet­ertoverrec­htenenplic­hten. Bracke blijkt door die hele affaire ook echt zijn lijsttrekk­erschap in Gent te zijn kwijtgespe­eld.

Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) had het tijdens het vragenuurt­je in de Kamer over “de lobbygroep van Telenet waarin zelfs de best betaalde politicus van het land zit”. Hij vroeg zich ook af hoe je dan over regelgevin­g kan stemmen. “Telenet zit in een duopolie met het staatsbedr­ijf Proximus wat betreft tv en internet”, zegt ook Raoul Hedebouw (PVDA). “Het kan dan niet dat de eerste burger van het land van hen ieder jaar een enveloppe toegestopt krijgt met minstens 12.000 euro”. Bracke snoerde hem wel - letterlijk - de mond. Hedebouw sprak namelijk langer dan de toegestane tijd. Waarop Bracke de micro van Hedebouw uitzette. “Het is niet omdat ik minder verdien dan u dat ik geen recht van spreken heb”, reageerde de onverstoor­bare Hedebouw.

“Telkens er sprake is van een overheidsp­articipati­e, moet er transparan­tie bestaan”, reageert premier Charles Michel(MR). Hijwilook correcte vergoeding­en en vraagt zich af of er niet te veel mandataris­sen zijn in ons land. Wat de uitwerking van nieuwe regels over mogelijke belangenve­rmenging betreft, kan het vennootsch­apsrecht als voorbeeld dienen.

 ?? FOTO BELGA ?? Hendrik Vuye had het over “de lobbygroep van Telenet.”
FOTO BELGA Hendrik Vuye had het over “de lobbygroep van Telenet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium