Het Belang van Limburg

“Nys heeft me gekraakt”

Tom Meeusen wil straks aan de zijde van Mathieu van der Poel rijden

- Guy VAN DEN LANGENBERG­H

Op 27 februari mag Tom Meeusen (28) op de koffie bij zijn huidige baas Sven Nys. Maar in zijn hoofd heeft hij al afscheid genomen van Telenet-Fidea, het team waar hij zijn ganse carrière had willen slijten. “Nys heeft me gekraakt”, stelt Meeusen die vanaf 1 januari aan de zijde van Mathieu van der Poel wil fietsen.

Eerst de actualitei­t: je staat op het punt een verbinteni­s te tekenen bij Beobank-Corendon.

Meeusen: “Ik heb twee keer met de broers Roodhooft gesproken en kan niet ontkennen dat ik volgend jaar heel graag voor hen zou willen fietsen. Maar een contract is nog niet getekend.”

Telenet-Fidea is voor jou voltooid verleden tijd?

“Ik pas niet in het plaatje van Sven Nys. Na de contractve­rlenging van Corné van Kessel heeft nu ook Nicolas Cleppe een profcontra­ct getekend. Opslag voor Aerts en Van Kessel, Hermans en Cleppe worden prof, Lars van der Haar is er bijgekomen. En ik? Ik mag op 27 februari langskomen, als laatste in de rij. Ik kan ook de rekening maken.”

Waarover gaan jullie op 27 februari praten?

“Niet over een contractve­rlenging, vermoed ik. Wie als laatste langskomt, krijgt de overschot aangeboden.”

Behoort een vroegtijdi­ge ontbinding tot de mogelijkhe­den?

“Heeft dat nut voor mij? Beobank werkt ook met een jaarbudget en met jaarcontra­cten. Zij kunnen er ook niet zomaar iemand bijnemen op 1 juni.”

Je loon zal zakken.

“Nys heeft mijn prijs naar beneden gehaald door zo over mij te praten.”

Dus: contract uitdoen en volgend seizoen tot 31 december je zin doen?

“Dat is niet mijn aard en dat kan ik Telenet en Fidea niet aandoen. Beide sponsors hebben mij door dik en dun gesteund, onder meer tijdens mijn dopingaffa­ire, en dat mag ik niet vergeten.”

Waar ligt het probleem tussen jou en Sven?

“Een persoonlij­k probleem is er niet. Sven en ik zijn altijd goede collega’s geweest. Maar ik had vanaf dag één het gevoel dat hij als manager van het team niet met mij verder wilde.”

Hoe voel je dat?

“Aan allerlei zaken. Toen er sprake was dat Sven en Golazo het team zouden overnemen, hebben de sponsors mij gecontacte­erd met de vraag wat ik daarvan vond. Ik heb ze positief advies gegeven, al besefte ik dat er voor mij veel zou veranderen. Achteraf bekeken was ik vermoedeli­jk de laatste die officieel wist dat de overname rond was. Idem dito met de komst van Lars van der Haar. Daar is het slechte gevoel begonnen.”

Tom MEEUSEN

Voelde je ook op training wantrouwen?

“Dat ik eind november opgevorder­d werd om opnieuw fysieke testen af te leggen, was voor mij een kaakslag. Dat heeft aan mij gevreten.”

Sven spaarde doorheen het seizoen de kritiek niet?

“Toen hij na de wedstrijd in Zonhoven (Meeusen werd twaalfde, nvdr.) een tweet stuurde waarin hij zijn ontgoochel­ing uitte, heb ik zijn kritiek aanvaard. Hij heeft me daar vol in de wind gezet, niet de jongens die nu hun contract hebben verlengd. Ik heb die kritiek aanvaard, maar voelde mezelf almaar slechter in mijn vel. Sven heeft mij mentaal gekraakt. En dat is verschrikk­elijk. Het doet pijn om bij het huisvuil gezet te worden.”

Ik had vanaf dag één het gevoel dat Nys als manager van het team niet met mij verder wilde

Jij was wel de renner die kort voor de start van het seizoen nog een week op vakantie ging zonder fiets.

“Mijn vriendin werkt voltijds en ik moet de kerk in het midden houden. Trouwens, die vakantie was volledig doorgespro­ken met de trainers. Ik heb afgelopen zomer elk schema afgewerkt.”

Kan jij Sven Nys voor en na de cross nog een hand geven?

“Zeker weten van wel. Nogmaals, persoonlij­k is er geen probleem. Voor Sven is dit een zakelijke beslissing en zo ga ik het ook bekijken. Is dit het leven? Misschien wel, maar het hoeft niet zo hard gespeeld te worden. Wat gebeurd is, heeft me geraakt en gekraakt.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium