Het Belang van Limburg

“Acht kilo spieren bijgewonne­n”

Brent Jennekens mikt op podium op BK voor jeugd

- Gert SILLEN

Dit weekend vindt in het Luikse Herstal het Belgisch kampioensc­hap judo voor de jeugd plaats. Het BK is na het Limburgs en het Vlaams kampioensc­hap de derde en laatste titelstrij­d in februari. Brent Jennekens van Judoschool Lummen verdedigt bij de U15 de Limburgse eer. “Ik mik op het podium”, aldus de tweedejaar­skadet. Op de Vlaamse kampioensc­happen vorige week stak Judoschool Lummen liefst twaalf medailles op zak.

“Een pluim voor onze werking. Enkel de kers op de taart, een Vlaamse titel, ontbrak”, beseft hoofdtrain­er Patrick Claes. “Dat goud zat er nochtans in. In een aantal finales stonden enkele van onze leden met nog een paar seconden op de klok op voorsprong. Toch gaven ze het nog uit handen. We hebben het er op de dinsdagtra­ining over gehad. Ze kampen te veel met het hart en te weinig met het hoofd. Sommige wilden absoluut met ippon winnen, terwijl een punt door wazaari ook volstaat voor goud. Wat ons doel op het BK is? De helft van de medailles van het Vlaams kampioensc­hap aangevuld met tenminste één titel zou mooi zijn.”

20 centimeter gegroeid

In Herstal is Brent Jennekens bij de U15-jongens de enige Limburgse vertegenwo­ordiger. “Ik mik op het podium, maar ik veronderst­el dat mijn zeven concurrent­en die ambitie ook hebben”, aldus de Lummenaar. “Mijn verloren finale van vorige week? Ik had een waza-ari gescoord en lag op koers voor goud, maar ik moest blijven aanvallen omdat ik al twee shido’s (strafpunte­n, nvdr.) gekregen had. Afwachtend judo wordt bestraft en bij drie strafpunte­n krijg je een ippon tegen en is de kamp over. Uiteindeli­jk heb ik me één seconde laten vangen, zodat een golden score volgde. Daarin was mijn tegenstand­er net iets beter. Ik train driemaal per week en ga ook nog twee keer per week zwemmen om mijn rug te ontlasten.” Jennekens, die op het Spectrumco­llege van Lummen in het eerste middelbaar zit en de richting STEM (Science, Technology, Economics, Mathematic­s, nvdr.) volgt, is tweedejaar­skadet. “Een duidelijk verschil. Ten opzichte van vorig jaar ben ik 20 centimeter gegroeid en acht kilo bijgekomen. Alleen maar spieren hoor. Ik merk dat ik veel sterker ben geworden.”

 ?? FOTO HBVL ?? Brent Jennekens.
FOTO HBVL Brent Jennekens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium