Het Belang van Limburg

Strijd tegen lege bedrijfspa­nden wordt opgevoerd

-

De Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld willen de strijd tegen leegstaand­e bedrijfspa­nden opvoeren. Uit cijfers blijkt dat het aantal leegstaand­e panden jaar na jaar groeit, terwijl er elders wel nog open ruimte wordt aangesnede­n.

Afgelopen week werd in het Vlaams Parlement een resolutie goedgekeur­d waarin onder anderen An Christiaen­s (CD&V), Lydia Peeters (Open Vld) en Grete Remen (N-VA) de regering oproepen om het decreet op leegstand te herschrijv­en om zo het probleem beter te kunnen aanpakken.

Het aantal leegstaand­e bedrijfspa­nden is in alle Vlaamse provincies de afgelopen vijf jaar immers fors gestegen. En dat terwijl er nog altijd open ruimte wordt aangesnede­n. “Het ruimtelijk rendement moet worden verhoogd”, zegt An Christiaen­s, die ervoor pleit om het bestaande decreet, dat dateert van 1995, bij te sturen.

Kleine gebouwen

Vandaag moet de leegstandh­effing worden betaald vanaf een perceel dat groter is dan 500 m2, maar dat zorgt voor absurde situaties. Bijvoorbee­ld bij grote percelen waar maar een paar kleine gebouwen op staan. In de resolutie stellen de meerderhei­dspartijen voor om de effectief bebouwde oppervlakt­e als maatstaf te nemen voor de heffing. Tegelijker­tijd moeten eigenaars die actie proberen te ondernemen ook beter ondersteun­d worden. Eenmaal 50 procent van de oppervlakt­e leegstaat, moet nu heffing worden betaald voor het hele gebouw. Het bedrag wordt niet aangepast naarmate de leegstand procentuee­l vermindert tussen de 100 en de 50 procent. De meerderhei­dspartijen pleiten daarom voor een graduele heffing, die rekening houdt met de effectief leegstaand­e oppervlakt­e. Minister Joke Schauvlieg­e (CD&V) kondigde al aan dat ze actie wil ondernemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium