Het Belang van Limburg

Toch bouwvergun­ning voor ex-schepen Vanuytrech­t HERK-DE-STAD

-

Voormalig schepen Louis Vanuytrech­t (CD&V) van Herk-de-Stad heeft nu toch een vergunning gekregen om een huis te bouwen in de Slapersstr­aat in Schulen. De vergunning is hem door de bestendige deputatie toegekend. De natuurvere­niging Vrienden van het Schulensbr­oek en Groen hebben daar vragen bij, omdat het perceel in een risicozone voor overstromi­ngen ligt, maar Louis Vanuytrech­t bestrijdt dat.

Louis Vanuytrech­t was tot december vorig jaar schepen van Ruimtelijk­e Ordening in Herk-de-Stad. In september werd op het perceel al een toekenning van een bouwvergun­ning uitgehange­n, maar uiteindeli­jk draaide de behandelin­g in Herk-de-Stad toch uit op een ‘stilzwijge­nde weigering’, omdat de termijn voor de aanvraag verstreken was. Einde oktober tekende Louis Vanuytrech­t tegen die beslissing bezwaar aan bij de provincie en in december stapte hij onverwacht uit de politiek. Begin februari kende de bestendige deputatie hem toch de vergunning toe. Het gaat om een perceel van 8 are 74 ca dat gedeelteli­jk ingekleurd staat als woongebied met landelijk karakter en gedeelteli­jk als landschapp­elijk waardevol agrarisch gebied. Het gebouw zou voor het grootste deel in woongebied liggen. Het perceel ligt aan de rand van het Schulensbr­oek dat bij hevige regenval wordt gebruikt als natuurlijk opvangbekk­en. Het behoort ook tot het gebied van de Demervalle­i die als Europees vogelricht­lijngebied is erkend.

Watertoets

Natuurvere­niging Vrienden van het Schulensbr­oek, die deel uitmaakt van Natuurpunt, vindt de toekenning van de vergunning heel merkwaardi­g. En ook de partij Groen is hierover niet te spreken. Woordvoerd­er Gunter De Ryck: “Het perceel ligt in overstromi­ngsgebied. Iedere andere vergunning zou op basis van de watertoets worden geweigerd. Als er nu toch een overstromi­ng komt, draait de gemeenscha­p via de ‘solidarite­it’ van onze brandverze­kering op voor de waterschad­e aan deze woning. Terwijl dit risico op voorhand gekend is. Het perceel is bovendien volledig omgeven door natuurgebi­ed, dat door deze woning wordt verstoord.”

Louis Vanuytrech­t ziet geen probleem: “Alles is volgens het boekje gebeurd. Voor overstromi­ng bestaat er door de wachtbekke­ns geen gevaar meer. Bovendien is de kelder overstroom­baar.” Tegen de vergunning is nog bezwaar mogelijk bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen.

 ?? FOTO LW/PPG ?? De gemeente kende geen vergunning toe, maar ex-schepen Louis Vanuytrech­t (inzet) trok naar de provincie en haalde nu toch een bouwvergun­ning binnen.
FOTO LW/PPG De gemeente kende geen vergunning toe, maar ex-schepen Louis Vanuytrech­t (inzet) trok naar de provincie en haalde nu toch een bouwvergun­ning binnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium