Het Belang van Limburg

“Perenexpor­t naar Brazilië is maat voor niets”

Fruitexpor­teurs sceptisch over nieuwe markt

- Jozef CROUGHS

De Belgische perenteler­s mogen voortaan hun conference­peren naar Brazilië exporteren. Beide landen hebben hierover een akkoord bereikt. Maar de fruitexpor­teurs in Haspengouw zijn maar matig enthousias­t over de opening van de Braziliaan­se markt. Eerdere pogingen vanuit Nederland vielen immers nogal tegen. In een normaal jaar worden in België 350.000 ton conference­peren geteeld. Liefst 40 procent van die productie werd vroeger geëxportee­rd naar Rusland, of ongeveer 140.000 ton. Maar sinds 2015 boycot Rusland westerse landbouwpr­oducten, zoals peren, waardoor de perenteelt in een crisis is beland. De nieuwe Braziliaan­se markt die nu wordt aangeboord, is een opportunit­eit, maar de exporteurs zijn sceptisch. Kris Wouters uit Rummen is een van de grootste fruitexpor­teurs in Vlaanderen. “Uiteraard is elke opening een nieuwe opportunit­eit. Brazilië zou volgens minister van Landbouw Willy Borsus goed zijn voor 25.000 ton. Maar daar hebben we toch vraagteken­s bij. Nederland probeert immers al ruim zes jaar voet aan de grond te krijgen in Brazilië met conference­peren en tot op vandaag zijn ze er niet in geslaagd. De vooruitzic­hten zijn dus toch wat minder rooskleuri­g, al is het wel goed dat men het probeert. Wat vandaag niet lukt, kan morgen anders zijn. Als de oogsten in Zuid-Amerika tegenvalle­n, is de kans groter dat men toehapt. En dan is het wel belangrijk dat we op die markt aanwezig zijn”, zegt Kris. Hij verwijst naar de export naar Canada, waar de verwachtin­gen ook veel hoger waren dan de uiteindeli­jke resultaten.

Gemiste kans

Tony DERWAEL

Bel’Export Bij fruitexpor­tbedrijf Bel’Export in Borgloon reageert men eveneens lauw op het bericht. “Het is een kleine opportunit­eit en alle beetjes kunnen helpen”, meent Tony Derwael van Bel’Export. “Maar vorig jaar heb ik Brazilië nog bezocht en de situatie is er zeer onstabiel om zaken te doen. Dit is ook één van de redenen waarom Nederland niet echt meer heeft ingezet op het land. Brazilië exporteert zelf ook peren, maar hun oogsten komen zes maanden later op de markt dan de onze. Dit is een pluspunt maar onze peren zijn door hun ruwe schil niet zo gegeerd. De Braziliane­n houden meer van vruchten met een gladde schil, waardoor Portugal er een aardig afzetgebie­d heeft. Wat ik een gemiste kans vind, is dat men de Braziliaan­se markt enkel voor peren heeft geopend en niet voor appels. Die markt is vijf keer groter, net als in Europa. Hier worden ongeveer 2 miljoen ton peren geteeld tegenover 12 miljoen ton appelen. De markt voor appels is daar zeker zo belangrijk”, besluit Derwael.

Wat ik een gemiste kans vind, is dat men de Braziliaan­se markt enkel voor peren heeft geopend en niet voor appels. Die markt is vijf keer groter

 ?? FOTO JCR ?? Rusland nam tot voor enkele jaren 40 procent van de Belgische perenprodu­ctie af.
FOTO JCR Rusland nam tot voor enkele jaren 40 procent van de Belgische perenprodu­ctie af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium