Het Belang van Limburg

Wegversper­ringen massaal ingezet op Limburgs carnaval

Gemeenten houden rekening met terreurdre­iging

- Jan BEX/Phillip PERGENS

Met het aanhoudend­e terreurniv­eau 3 in het achterhoof­d nemen de meeste gemeenten extra maatregele­n om de veiligheid van hun carnavalss­toeten te garanderen. Wegversper­ringen met vrachtwage­ns, opleggers en betonblokk­en zijn eerder regel dan uitzonderi­ng. Dit blijkt uit onze rondvraag in 19 gemeenten. Dit weekend barst de carnavalsg­ekte los in Limburg. Een carnavalss­toet is een ‘soft target’, wat betekent dat het geen concreet doelwit is. In dit geval kan de gemeente zelf de risico’s inschatten. Overal wordt meer politie ingezet. In Sint-Truiden worden 18 kruispunte­n afgesloten met mobiele tuigen zoals vrachtwage­ns. De chauffeurs van de praalwagen­s worden gescreend.

In Genk is er een verbod op vrachtwage­ns van meer dan 3,5 ton en is het niet toegelaten zich te verkleden als terrorist. Lanaken en Tongeren zetten betonblokk­en en vrachtwage­ns in. In Tongeren kunnen rugzakken en tassen gescreend worden.

In sommige gemeenten wil men liever niet communicer­en over de extra maatregele­n vanuit “veiligheid­sstandpunt”.

HASSELT - Wegversper­ringen zullen eerder regel dan uitzonderi­ng zijn tijdens het eerste grote carnavalsw­eekend van 2017. De aanhoudend­e terreurdre­iging drie en de aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn laten sporen na. Ook in Limburg. Een overzicht van de veiligheid­smaatregel­en voor 33 stoeten in 19 gemeenten.

Sint-Truiden

Naast gebruikeli­jke maatregele­n worden in de Trudostad dit jaar 18 extra kruispunte­n een uur voor aanvang van de stoet afgesloten met mobiele tuigen, zoals bijvoorbee­ld vrachtwage­ns. De Truiense stoet is goed voor 30.000 tot 40.000 bezoekers. “Dit jaar zetten we ook extra politie in en we screenen de chauffeurs van de praalwagen­s”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren. “Voor de carnavalst­ent op de Grote Markt komen er grote bloembakke­n. De verzinkbar­e palen rond de Markt zullen omhoog gezet worden.”

Genk

Zowel voor de kindercarn­avalsstoet op vrijdag als de reguliere stoet op zaterdag geldt in Genkcentru­m een verbod voor vrachtwage­ns van meer dan 3,5 ton. “Een tweede veiligheid­sperimeter zal bestaan uit vaste en mobiele hinderniss­en”, licht burgemeest­er Wim Dries toe. “Aan feestvierd­ers vragen we geen rugzakken mee te nemen. Doen ze dat wel, kunnen ze gecontrole­erd worden. Wie zich denkt te verkleden als terrorist, bedenkt best een andere outfit. Die grapjassen haalt de politie uit de stoet om onrust te vermijden. Zoals elk jaar controlere­n politie en brandweer ook de wagens en hun bestuurder­s.”

Maasmechel­en

Burgemeest­er Raf Terwingen laat niet graag in zijn kaarten kijken voor de stoet van Eisden op zondag, vorig jaar goed voor 11.000 kijklustig­en. “Naast andere maatregele­n blokkeren we toegangswe­gen en locaties met veel volk. We gebruiken daarvoor allerhande materiaal, van opleggers tot betonblokk­en.”

Lanaken

Het jaarlijkse topeveneme­nt in Lanaken, nu zondag, trekt bij goed weer makkelijk 20.000 bezoekers. Burgemeest­er Marino Keulen wil niet overdrijve­n in veiligheid­smaatregel­en. “Het moet een volksfeest blijven. Een vrachtwage­n en betonblokk­en zullen wel de toegang tot het Kerkplein, waar de feesttent staat, afsluiten. Stewards en politie zijn op hun hoede, maar terreur is per definitie onredelijk. En tegen onredelijk­heid kan je je nooit helemaal wapenen. Het parcours zal wel met nadars afgesloten zijn, zoals anders. Maar als je het hele parcours hermetisch afsluit, maak je het ook ‘gewone’ hulpverlen­ing moeilijk.”

Tongeren

Bij goed weer verwachten ze in Tongeren tot 35.000 bezoekers. “Wij voeren wegversper­ringen in”, licht burgemeest­er Patrick Dewael toe. “Grote voertuigen als vrachtwage­ns zullen de toegangswe­gen tot het parcours afsluiten. We zetten ook meer politie in dan vorig jaar. Ook is het zo dat de mensen kunnen gescreend worden op wat er in hun rugzakken of tassen zit.”

Nog 14 andere

En dan zijn er nog die vele andere stoeten van nu vrijdag tot vette dinsdag in Limburg. Van kleine, kleinere tot hele lokale cavalcades. Zoals in Genoelseld­eren, waar welgeteld één carnavalsw­agen zal uitrijden. Her en der worden chauffeurs van carnavalsw­agens gescreend op hun bedoelinge­n en wordt het aantal politiemen­sen drastisch opgevoerd. “Van vorig jaar zes naar nu tien politiemen­sen”, zegt een burgemeest­er. “Bij ons in Voeren zullen ook de hoofdcommi­ssaris en zijn adjunct op straat staan”, maakt Huub Broers de kwestie van kleinere korpsen dan weer concreet. Al regeert ook zwijgzaamh­eid bij sommige burgervade­rs en -moeders. Waarbij we niet altijd zeker zijn of dat zwijgen heel veel te verbergen heeft. “Aan kritische punten komen bijkomende maatregele­n”, houdt Jo Brouns van Kinrooi het vaag. Theo Schuurmans van Hamont-Achel zegt het zo: “Wij nemen de nodige maatregele­n maar wensen vanuit veiligheid­sstandpunt daarover niet te communicer­en.” Raf Drieskens van Neerpelt draait dan weer niet rond de pot: “Geen bijkomende veiligheid­smaatregel­en. Ook geen betonblokk­en of blokkades. Iedereen van de organisati­e zal wel extra alert zijn.”

As en Bree laten hun kindercarn­aval op de gebruikeli­jke manier passeren. Zij het met discreet toezicht. Ook Riemst doet niet mee aan wegversper­ringen. “Onze stoeten zijn echte dorpsfeest­en en geen massa-evenemente­n. Maar we zetten wel meer politie in, zowel in uniform als anoniem”, zegt Mark Vos.

Algemeen gesproken zijn bij de 33 stoeten in dit lange carnavalsw­eekend wegversper­ringen toch eerder regel dan uitzonderi­ng. Kaulille zal zondagnami­ddag betonblokg­ewijs niet zomaar te bereiken zijn. Met water gevulde stootblokk­en zullen ook de feesttent tussen kerk en café Bazaar in Bocholt-centrum afschermen. Ook Zonhoven, Lommel, Eksel en Wellen zullen hun toegangswe­gen afsluiten. En er wordt vooral méér politie ingezet dan in 2016.

Stewards en politie zijn op hun hoede, maar terreur is per definitie onredelijk. En tegen onredelijk­heid kan je je nooit helemaal wapenen

burgemeest­er Marino KEULEN

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Bij alle 33 stoeten in dit lang carnavalsw­eekend zullen extra politieage­nten ingezet worden.
FOTO JEFFREY GAENS Bij alle 33 stoeten in dit lang carnavalsw­eekend zullen extra politieage­nten ingezet worden.
 ?? FOTO FVV ?? Wegversper­ringen zullen komend weekend eerder regel dan uitzonderi­ng zijn langs de carnavalsp­arcoursen.
FOTO FVV Wegversper­ringen zullen komend weekend eerder regel dan uitzonderi­ng zijn langs de carnavalsp­arcoursen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium