Het Belang van Limburg

WETGEVING ONDUIDELIJ­K

Truienaar vindt geen huurhuis waar hond welkom is

- Yannick RUELENS

SINT-TRUIDEN - Meer dan driehonder­d huizen heeft Pieter Goris (31) uit Sint-Truiden al bekeken, zijn zoektocht naar een nieuwe huurwoning duurt al maanden. “Maar nergens zijn mijn vriendin en ik welkom met onze Duitse herder Lana”, zegt Goris. De Huurdersbo­nd kent veel gezinnen met Pieters probleem. “Er bestaat geen specifieke wetgeving rond huurders en huisdieren. Maar volgens veel rechters is het bezit van een huisdier een mensenrech­t”, zeggen rechtsexpe­rts. “Het kan toch niet dat ik onder een brug moet gaan wonen omdat ik een hond heb?”, zegt Pieter Goris. Drie jaar geleden adopteerde de Truienaar een Duitse herder uit het asiel. Nu is hij op zoek naar een nieuwe woonst, waar ook zijn hond Lana welkom is. “Meer dan dertig makelaars heb ik al persoonlij­k ontmoet, driehonder­d woningen bekeken. Overal was het antwoord neen. Ze kunnen toch niet verwachten dat ik Lana terug naar het asiel stuur? Ze is een deel van mijn gezin, ik kan haar toch niet buiten in een koud hok zetten?”

Familie Flodder

“Momenteel woon ik samen met mijn vriendin Jessy bij mijn grootouder­s”, vertelt Pieter. “Zij worden al een dagje ouder en daarom gaan ze verhuizen. Wij hebben de middelen nog niet om een eigen huis te kopen. Aan mijn grootouder­s kan ik moeilijk verwachten dat ze hun huis niet verkopen. Jessy en ik riskeren op straat te staan, gewoon omdat we een hond hebben.” Overal botst Goris op vooroordel­en. “Meestal weigeren verhuurder­s huisdieren omdat ze er slechte ervaringen mee hebben of andere mensen kennen die klachten hadden. Zo worden alle huurders over dezelfde kam geschoren. Ik heb goede referentie­s als huurder, ook toen ik Lana al had. Nooit waren er klachten. Maar nu krijg ik geen kans om dat te bewijzen. Mijn vriendin en ik krijgen momenteel een invalidite­itsuitkeri­ng en we hebben een grote hond. Men verwacht de familie Flodder, maar wij zijn gewone mensen. Al begrijp ik natuurlijk best dat verhuurder­s bang zijn dat hun woning beschadigd wordt. Als de overheid het voor hen mogelijk zou maken om aan huisdierbe­zitters een waarborg te vragen, zou dat al veel oplossen.”

Mijn vriendin en ik krijgen momenteel een invalidite­itsuitkeri­ng en we hebben een grote hond. Men verwacht de familie Flodder, maar wij zijn gewone mensen

Pieter GORIS

 ??  ??
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Pieter Goris uit Sint-Truiden vindt geen huurwoning waar hij welkom is met zijn Duitse herder Lana.
FOTO SERGE MINTEN Pieter Goris uit Sint-Truiden vindt geen huurwoning waar hij welkom is met zijn Duitse herder Lana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium