Het Belang van Limburg

Telenet geeft lonen aan adviseurs vrij

82.000 euro bruto in vijf jaar tijd

- Yves LAMBRIX

Met 82.000 euro, tussen 2011 en 2015, is Patrick Dewael (Open Vld) de grootverdi­ener bij Telenet dat gisteren de vergoeding­en aan zijn politici-adviseurs vrijgaf. Blijkt ook dat Yves Leterme nog premier was toen hij in 2011 als adviseur voor Telenet begon.

Siegfried Bracke kwam gisteren plots met het nieuws dat hij niet betaald wordt door Telenet sinds hij Kamervoorz­itter is. Elke Sleurs nam ontslag als staatssecr­etaris om in de plaats van Bracke de N-VA-lijst te trekken in Gent, met zijn warme felicitati­es.(foto).

TONGEREN - Met een totale vergoeding van 82.000 euro bruto, gekregen tussen 2011 en 2015, is Patrick Dewael (Open Vld) de meest verdienend­e politicus-adviseur bij Telenet. Dat blijkt uit cijfers die het telecombed­rijf gisteren vrijgaf. Geconfront­eerd met dat bedrag zegt Dewael dat hij “recht in zijn schoenen staat” en herhaalt hij de argumenten die hij in onze weekendkra­nt opsomde: “Het spreekt voor zich dat er een volledige onafhankel­ijkheid is in de uitoefenin­g van mijn politieke mandaten.”

De oorspronke­lijke adviesraad van Telenet werd opgericht in 2007. De vergoeding­en voor de leden bedragen 12.000 euro per jaar als vaste vergoeding en 2.000 euro per bijgewoond­e zitting, met een maximum van vier zittingen per jaar. Vanaf 2011 werd de werking van de adviesraad herbekeken en verschoof de focus naar een klankbordf­unctie over socio-economisch­e, politieke en media-uitdaginge­n van Telenet. Daarbij werden nieuwe leden aangetrokk­en. “Maar er werd geen extra vergoeding per advies betaald”, benadrukt Telenet.

“Louter adviesfunc­tie”

Voor de periode 2011-2015 kreeg Patrick Dewael vijf keer de jaarvergoe­ding van 12.000 euro en elf vergoeding­en van 2.000 euro per vergaderin­g. Dat maakt een totaal van 82.000 euro, of omgerekend 7.500 euro per vergaderin­g. Daarmee is de Tongenaar de meest verdienend­e politicus in die adviesraad. Patrick Dewael zegt “geen probleem” te hebben met de communicat­ie van Telenet over de gefacturee­rde bedragen “voor effectief geleverde prestaties”. Hij herhaalt dezelfde argumenten als in onze weekendkra­nt, namelijk dat Open Vld geen voorstande­r is van een beroepsver­bod voor parlements­leden en dat hij vertrouwd is met de (Telenet-) materie door de expertise die hij heeft opgebouwd, onder meer als mediaminis­ter. “Het betreft louter een adviesfunc­tie. Ik heb nooit in de raad van bestuur van dat bedrijf gezeteld. Dat is altijd een bewuste keuze geweest. Het spreekt voor zich dat er – wat de adviesfunc­tie betreft – een volledige onafhankel­ijkheid blijft bestaan in de uitoefenin­g van mijn politieke mandaten. Het lidmaatsch­ap van de adviesraad is in die zin eenrichtin­gsverkeer.”

Dewael besluit: “De kiezer heeft zicht op de profession­ele activiteit van de kandidaat, en kan bij de volgende verkiezing­en opnieuw oordelen over diens werk als volksverte­genwoordig­er.”

Ook premier Leterme

Telenet meldt verder dat Yves Leterme (CD&V) als adviseur voor Telenet is begonnen toen hij nog premier van België was. Telenet – toch de grote concurrent van Proximus waarin de Belgische Staat hoofdaande­elhouder is – strikte Leterme half 2011 al, terwijl hij tot in december premier in lopende zaken was. In 2011 factureerd­e Leterme 8.000 euro aan Telenet (vaste vergoeding voor een half jaar plus één bijeenkoms­t van de adviesraad in december). Na een lange regeringsv­orming zwaaide Leterme begin december 2011 af als premier. Vandaag zit hij nog altijd in de adviesraad, waar hij tot eind 2015 in totaal 55.000 euro opstreek. Dat is minder dan N-VA’er Siegfried Bracke (66.000 euro) en sp.a’er Peter Vanvelthov­en (62.000 euro) er tot eind

2015 opstreken.

“Ik sta recht in mijn schoenen”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium