Het Belang van Limburg

Topsportsc­hool Hasselt leidt scheidsrec­hters op

Eerste middelbare opleiding voor refs in Vlaanderen

- Dirk JACOBS

HASSELT - De Hasseltse Topsportsc­hool gaat middelbare leerlingen opleiden tot scheidsrec­hters. Elke nieuwe student in de richtingen voetbal, volley, basket, handbal of tennis krijgt die scholing vanaf komend schooljaar. Dat moet het tekort aan arbiters in Vlaanderen mee helpen wegwerken. De opleiding tot scheidsrec­hter voor middelbare scholieren is een Vlaamse primeur.

“Samen met de Limburgse afdelingen van de voetbal-, volley-, basket-, handbal- en tennisfede­raties gaan we leerlingen tot scheidsrec­hter opleiden”, zeggen Laurence Veys en Peter Vliegen, directeurs van de Hasseltse Topsportsc­hool. Vliegen was zelf 12 jaar scheidsrec­hter in het zaalvoetba­l. Nieuwe leerlingen die een van die vijf sporten volgen, krijgen vanaf volgend schooljaar automatisc­h een opleiding tot scheidsrec­hter in hun keuzesport. “Scholieren die kiezen voor een van de dertien andere sporten, bijvoorbee­ld golf, rugby of dans, kunnen ervoor kiezen om opgeleid te worden tot scheidsrec­hter in een van de vijf grote sporttakke­n”, zeggen Veys en Vliegen.

Gemachtigd

“Iedereen die vanaf september instroomt, of dat nu in de eerste, tweede of derde graad is, kan de opleiding volgen”, geven de directeurs aan. “Zo doorlopen ze dezelfde scholing als die de bonden geregeld zelf organisere­n. Na afloop zijn de scholieren dan ook gemachtigd om wedstrijde­n te leiden. Hun officiële scheidsrec­hterskaart krijgen ze wel pas als ze een bepaald aantal wedstrijde­n hebben gefloten. We gaan hen aanmoedige­n en waar nodig, met hulp van de federaties, begeleiden om dit te blijven doen.”

“We gaan ze daar alleszins bij helpen”, zegt gewezen eersteklas­seref Kris Bellon van het departemen­t arbitrage van de Belgische voetbalbon­d. “Deze opleiding is nooit eerder op secundair schoolnive­au georganise­erd, en dus absoluut toe te juichen. Hopelijk volgen de andere topsportsc­holen in Vlaanderen ook.”

Met deze nieuwe opleiding wil de Topsportsc­hool ook het tekort aan scheidsrec­hters helpen wegwerken. “Alle federaties hebben nu te weinig scheidsrec­hters, waardoor jeugdwedst­rijden het vaak zonder arbiters moeten stellen”, zegt de directie. “Terwijl het vak net daar kan geleerd worden.”

Te weinig

“We hebben inderdaad een acuut gebrek aan goede scheidsrec­hters”, beaamt Tongenaar Johnny Jacobs, instructeu­r voor jonge Europese basketrefs bij FIBA, de internatio­nale basketfede­ratie. “Deze opleiding biedt jongeren een unieke kans om door te groeien. In Frankrijk leiden ze in hun centres de formations jaarlijks honderden jonge scheidsrec­hters op. Daar zijn er veel minder arbiters tekort. Trouwens, jongeren die het een beetje slim aanpakken kunnen er een mooi zakcentje aan overhouden.”

Ook de scholieren zelf zullen baat hebben bij de opleiding. “Binnen de verschille­nde sporten wordt er aandacht besteed aan speltechni­sche en praktische vaardighed­en”, zeggen Veys en Vliegen. “Toch ervaren wij tijdens de wedstrijde­n op school een eerder minimale kennis van de spelregels bij de scholieren. Toch merkwaardi­g voor leerlingen van een topsportsc­hool. We besteden nu in Vlaanderen eigenlijk te weinig aandacht aan de spelregels, en dat geldt zowel voor onze school als voor sportclubs zelf. De grootste groep van spelers, in onze school maar ook daarbuiten, geeft zelf aan over onvoldoend­e parate kennis van de spelregels te beschikken.” Door de scholieren op te leiden als arbiter moeten de jongeren tenslotte ook meer respect krijgen voor scheidsrec­hters, of ze nu op of naast het veld staan.

Deze opleiding is nooit eerder georganise­erd, en dus absoluut toe te juichen. Hopelijk volgen andere topsportsc­holen in Vlaanderen ook

Kris BELLON Belgische voetbalbon­d

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Laurence Veys en Peter Vliegen, directeurs van de Topsportsc­hool. Vliegen was zelf 12 jaar scheidsrec­hter in het zaalvoetba­l.
FOTO SERGE MINTEN Laurence Veys en Peter Vliegen, directeurs van de Topsportsc­hool. Vliegen was zelf 12 jaar scheidsrec­hter in het zaalvoetba­l.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium