Het Belang van Limburg

Bracke, Dewael en Flahaut klusten niet bij, De Croo en Van Rompuy wel

verdiende bij in de privé als Kamervoorz­itter?

- (yl)

BRUSSEL - “Ik ben waarschijn­lijk de enige Kamervoorz­itter in jaren die niets heeft bijverdien­d in de privé.” Die claim van Siegfried Bracke schoot zijn voorganger André Flahaut (PS) gisteren in het verkeerde keelgat. Nazicht op de website cumuleo.be leert dat Flahaut en Patrick Dewael (Open Vld) als Kamervoorz­itter geen enkel bezoldigd mandaat in de privésecto­r hadden, in tegenstell­ing tot Herman De Croo (Open Vld) en Herman van Rompuy (CD&V).

Herman De Croo (1999-2007)

Ontving naast zijn publieke weddes als Kamervoorz­itter en burgemeest­er van Brakel in die acht jaar ook inkomsten als landbouwer, advocaat en bestuurder bij de beursgenot­eerde holding Texaf nv, met vastgoed, industriël­e activiteit­en en projecten in de dienstense­ctor en landbouw in de Democratis­che Republiek Congo. De Croo is de langst zetelende bestuurder bij Texaf. In 2015 leverde dat mandaat hem 16.400 euro bruto op.

Herman Van Rompuy (2007-2008)

Was in zijn jaar als voorzitter ook actief bij Dexia Bank België, waar hij werd betaald als bestuurder en lid van het auditcomit­é. Hij had ook inkomsten als docent en was lid van de raad van commissari­ssen bij de Koninklijk­e BAM Groep, een van de grootste bouwondern­emingen van Europa. Bedragen zijn niet bekend.

Patrick Dewael (2008-2010 en 2014)

“Ook Patrick Dewael bekleedde tijdens zijn ‘echte’ termijn als voorzitter geen andere mandaten”, merkte men gisteren in liberale kringen op. Dat klopt voor de periode 2008-2010. Toen hij midden 2014 in afwachting van de vorming van een regering drie maanden even weer Kamervoorz­itter was, had hij ook inkomsten als bestuurder van de Liberale Mutualitei­t Limburg, als lid van de adviesraad van Telenet (18.000 euro), en was hij zaakvoerde­r van zijn eigen advocatenp­raktijk.

André Flahaut (2010-2014)

Verzekert dat hij geen enkele betaalde activiteit in de private sector uitoefende in die vier jaar. Cumuleo.be bevestigt dat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium