Het Belang van Limburg

Wapenhande­l boomt als nooit tevoren

-

STOCKHOLM - Sinds het einde van de Koude Oorlog werden nooit meer wapens verhandeld dan in de laatste vijf jaar. België staat op plaats 31 in de rangschikk­ing van de grootste wapenhande­laars ter wereld. In de periode 2012-2016 is de wereldwijd­e wapenhande­l met 11 procent gestegen in vergelijki­ng met de vijf jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die het Stockholm Instituut voor Internatio­naal Vredesonde­rzoek (Sipri) heeft gepublicee­rd. De handel in wapens bereikte de grootste omvang in een vijfjarige periode sinds het einde van de Koude Oorlog, aldus het onderzoeks­bureau.

De vijf grootste exporteurs waren de Verenigde Staten, gevolgd door Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. Nederland staat tiende, en België staat op plaats 31. “Hoewel België een kleine speler is als het gaat om wapenhande­l is dat cijfer niet absoluut”, zegt het Vlaams Vredesinst­ituut. “België heeft voor 400 miljoen euro wapens aan Saoedi-Arabië verkocht. Vuurwapens zijn vooral afkomstig uit Wallonië, terwijl Vlaanderen gespeciali­seerd is in de software.”

De groeiende wapenhande­l werd gestuwd door vraag uit landen in Azië, Oceanië en het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië was na India de grootste importeur van wapens. De wapenhande­l in het land groeide met maar liefst 212 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium