Het Belang van Limburg

“Geen giswerk meer bij diagnose van burn-outs”

Leuvense onderzoeke­rs ontwikkele­n betere handleidin­g voor diagnose burn-out

- Werner ROMMERS

Specialist­en van de KU Leuven hebben een volledig nieuwe vragenlijs­t klaargesto­omd zodat artsen straks veel correcter de diagnose van burn-out kunnen stellen. “Nu komt er bij de diagnose soms te veel nattevinge­rwerk kijken, mede doordat de belangrijk­ste vragenlijs­t om burn-out op te sporen bijna dertig jaar oud is. En intussen is de kennis over de ziekte gigantisch toegenomen.”

Het is niet de bedoeling de voorwaarde­n voor een burn-out te verstrenge­n. Wel dat mensen beter en sneller weten waar ze aan toe zijn

LEUVEN -

Bedrijven, huis- en bedrijfsar­tsen, psychologe­n en psychiater­s: vandaag moeten ze zich ietwat behelpen om vast te stellen of iemand met een burn-out kampt. “Het instrument dat het vaakst wordt gebruikt om een burn-out vast te stellen, is de zogenaamde Maslach Burnout Inventory, een vragenlijs­t die al bijna dertig jaar oud is”, aldus KU Leuven-onderzoeke­r Steffie Desart. De Leuvense universite­it neemt daarom de taak op zich een volledig nieuw onderzoeks­instrument te ontwikkele­n: een nieuwe, geactualis­eerde vragenlijs­t, gebaseerd op de jongste wetenschap­pelijke bevindinge­n over de werkgerela- teerde ziekte. Ook hoogleraar arbeidspsy­chologie Wilmar Schaufeli, een van de belangrijk­ste burnout-experts in België en Nederland, is bij het project betrokken.

“Ons doel is niet dat de voorwaarde­n verstrenge­n om van een burn-out te mogen spreken. Wél dat mensen straks sneller en correcter weten waar ze aan toe zijn, terwijl het vandaag soms te veel nattevinge­rwerk is”, aldus nog Desart.

“Blijkt uit onze vragenlijs­t dat iemand effectief een burn-out heeft? Dan kan meteen de juiste behandelin­g worden opgestart. Maar mogelijk blijkt uit ons on-

Steffie DESART Onderzoeks­ter KU Leuven derzoeksin­strument dat iemand veeleer met een depressie kampt, of met een andere aandoening. Dan is het belangrijk dat je ook daarvoor meteen de juiste behandelin­g en begeleidin­g krijgt.”

Nog jaar testen

Aan het opstellen van de nieuwe vragenlijs­t – met als werktitel de Leuvense burn-outschaal (LEBOS ) – ging een gigantisch voorbereid­ingswerk vooraf, waarbij meer dan veertig burn-outspecial­isten werden ondervraag­d. “Dat heeft tot een veel duidelijke­re definitie van het begrip burnout geleid.” Vroeger werd het gezien als een combinatie van uit- putting, cynisme en competenti­everlies maar nu blijkt ook emotioneel controleve­rlies een belangrijk­e factor te zijn. Denk aan woede- en huilbuien, of een lage tolerantie­grens. Ook het mentaal afstand nemen van je werk – dat op dat moment als een uitputting­sbron wordt beschouwd – blijkt een belangrijk symptoom.

De vragenlijs­t wordt nog tot het einde van dit jaar wetenschap­pelijk getest. Daarna kunnen dokters en bedrijven ermee aan de slag, zodat het risico op burn-out bij werknemers beter gedetectee­rd kan worden en sneller kan worden ingegrepen.

Dat is hard nodig: het aantal langdurig zieke werknemers – mensen die langer dan een jaar thuis zitten – wegens psychosoci­ale problemen – stijgt de jongste jaren. Volgens de overheid is het intussen de belangrijk­ste oorzaak van arbeidsong­eschikthei­d.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De nieuwe vragenlijs­t moet de diagnose van burn-outs vergemakke­lijken en versnellen.
FOTO PHOTO NEWS De nieuwe vragenlijs­t moet de diagnose van burn-outs vergemakke­lijken en versnellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium