Het Belang van Limburg

België is “gebrekkige” democratie

Pas op plaats 35 door slechte score voor politieke cultuur en participat­ie van de burger

- Yves LAMBRIX

België staat pas 35ste op de nieuwe lijst van meest democratis­che landen ter wereld. Daarmee zijn wij één van de zes West-Europese landen die niet als een “volledige” maar als een “gebrekkige” democratie worden beschouwd. Alleen Turkije, Griekenlan­d en Cyprus doen het in ons deel van de wereld slechter. Dat blijkt uit de Democracy index die het bedrijf achter het magazine The Economist jaarlijks opstelt. De Democracy index wordt samengeste­ld op basis van zestig criteria in vijf categorieë­n: verkiezing­en en pluralisme, burgerrech­ten en vrijheid, het functioner­en van de regering, de mogelijkhe­id tot politieke participat­ie van de burger, en de heersende politieke cultuur. Slechts negentien landen halen in de lijst een score van 8 op 10 of meer, en worden als ‘ full democratie­s’ of volwaardig­e democratie­ën beschouwd. Dat is slechts 11,4 procent van alle 167 landen (stadsstaat­jes en microstate­n niet meegereken­d), en slechts 4,5 procent van de totale wereldbevo­lking kan hiervan genieten. Noorwegen, IJsland en Zweden vormen de top drie van meest democratis­che landen. NieuwZeela­nd staat op vier, Denemarken op vijf. Ook hoog scoren Luxemburg (11), Nederland (12) en Duitsland (13). Ierland, Zwitserlan­d, Finland, Oostenrijk, Malta, het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn de andere Europese landen in deze wereldtop. In 2015 woonde nog 8,9 procent van de wereldbevo­lking in een echte democratie. Omdat de VS gedegradee­rd zijn tot een “gebrekkige democratie” is dit percentage in een jaar gehalveerd.

Vrijheid van media

Met een score van 7,7 op 10, een lichte daling tegenover vorig jaar, staat België slechts op de 35ste plaats. Ons land behoort daarmee tot de 57 landen in het peloton van ‘ flawed democratie­s’ of gebrekkige democratie­ën, de categorie waarin 34 procent van alle landen en 44,8 procent van de wereldbevo­lking zit.

The Economist omschrijft België als een van de landen die “vrije en eerlijke verkiezing­en hebben waar de fundamente­le burgerlijk­e vrijheden worden gerespecte­erd, ook al zijn er problemen zoals inbreuken op de vrijheid van de media”. Daarnaast zijn er “aanzienlij­ke tekortkomi­ngen in andere aspecten van de democratie, met inbegrip van de problemen in het bestuur, een onderontwi­kkelde politieke cultuur en lage niveaus van politieke participat­ie”. Niet bepaald een glansrijke prestatie: van alle landen in ons deel van de wereld doen enkel Cyprus, Griekenlan­d en Turkije het nog slechter. Frankrijk, Portugal en Italië doen het beter dan ons.

Leger aan de macht

Het goede nieuws: 132 landen scoren slechter dan België. Onderaan de lijst hangen 51 dictaturen: wereldwijd leeft dus één op de drie mensen in een samenlevin­g waar democratie een hol begrip is. Noord-Korea, Syrië en Tsjaad zijn de rode lantaarns. De Democracy Index stelt verder vast dat jongeren de democratie niet meer al te hoog in het vaandel dragen, vooral in Europa en de VS. Slechts één op de drie mensen geboren na 2000 vindt het “niet zo essentieel” om in een democratie te leven. Maar het kan nog erger: in de Verenigde Staten vindt één op de zes mensen die na 1980 werden geboren dat het land beter af zou zijn als het gerund werd door het leger.

Op de kaart vindt u de scores van de 15 beste en 15 slechtste democratie­ën en de landen die rond de score van België zitten.

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium