Het Belang van Limburg

Daar is de Grexit weer

Griekse economisch­e crisis is terug van nooit echt weggeweest

- Marc VAN DE WEYER

De Griekse crisis steekt terug de kop op, en het dreigende woord Grexit is ook alweer gevallen. Experts van de schuldeise­rs - de eurolanden en het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) - trekken volgende week naar Athene om te kijken hoe het verder moet met het sputterend­e hulpprogra­mma. Dat hebben de landen van de eurozone en de Griekse regering gisteren in Brussel afgesproke­n. In de zomer van 2015 werd een Grexit - het vertrek van Griekenlan­d uit de euro - in dramatisch­e omstandigh­eden vermeden. Griekenlan­d kreeg een derde reddingspa­kket van maximaal 86 miljard euro, in ruil voor een reeks bezuinigin­gen en hervorming­en. Anderhalf jaar later is de Griekse crisis terug van nooit echt weggeweest. De voorbije weken bleken ook de schuldeise­rs - de eurolanden en het IMF - het grondig oneens te zijn over hoe het nu verder moet.

De eurolanden willen dat Griekenlan­d zoals afgesproke­n in 2018 een primair begrotings­overschot, zonder rentelaste­n, van 3,5 procent voorlegt. Volgens het IMF is dat onmogelijk: hervorming­en slepen aan en het klassieke probleem van de systematis­che belastingo­ntduiking is niet aangepakt. De Griekse economie kan, ondanks een periode van groei, verdere bezuinigin­gen niet aan. Het IMF wil dan ook dat de eurolanden een deel van de Griekse schuld – inmiddels bijna 180 procent van het bbp – kwijtschel­den.

Grexit

Maar dat valt slecht bij politici die hun burgers al jaren beloven dat de Grieken hun miljardens­chuld zullen terugbetal­en. De Nederlands­e en Duitse politici die dat deden, zitten ook nog eens in volle of naderende verkiezing­scampagne. Dus suggereerd­e de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vorige week dat de eurolanden hun Grieks zorgenkind wel eens zouden kunnen lozen. De Grexit is terug. De CDU, de partij van Schäuble en kanselier Merkel, wil niet weten van schuldkwij­tschelding à la IMF. De kandidaatv­an de Duitse SPD - die in de recentste peiling de CDU voorbijste­ekt - toont dan weer begrip voor de Grieken.

Bezuinigin­gen

Gisteren zei Schäuble dat er geen split tussen het IMF en de eurolanden (meer) is. En dus kunnen de experts van de schuldeise­rs (Europese Commissie, de ECB, het noodfonds ESM en het IMF) straks weer naar Athene afzakken. Daarmee lijkt de Griekse regering al de eis van de schuldeise­rs te aanvaarden om een reeks nieuwe bezuinigin­gsmaatrege­len klaar te stomen voor het geval ze volgend jaar inderdaad geen overschot van 3,5 procent kan produceren.

Er klonk gisteren ook een positief geluid. Volgens Klaus Regling, hoofd van het ESM, heeft Griekenlan­d tegen augustus 2018 waarschijn­lijk minder nodig dan de 86 miljard in het hulpfonds. De situatie verbetert en het land is bovendien een betrouwbar­e partner: gisteren betaalde het aan het ESM 2 miljard van een lening uit 2015 terug.

 ?? FOTO AFP ?? Grexit maakt sinds 2012 deel uit van onze woordensch­at, maar het ergste leek sinds de zomer van 2015 achter de rug voor de Grieken. De crisis steekt nu echter opnieuw de kop op.
FOTO AFP Grexit maakt sinds 2012 deel uit van onze woordensch­at, maar het ergste leek sinds de zomer van 2015 achter de rug voor de Grieken. De crisis steekt nu echter opnieuw de kop op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium