Het Belang van Limburg

“Uw handbagage? Die moet in het ruim”

Een op de tien reizigers moet trolley afstaan wegens plaatsgebr­ek in vliegtuig

- Silke REMMERY

Uw handbagage voldoet aan alle toegelaten maten en gewichten, en toch vliegt ze in het bagageruim. Ook al meegemaakt? U bent niet alleen. Uit Brits onderzoek blijkt dat liefst één op de vier Ryanair-reizigers zijn koffer met waardevoll­e spullen last minute moet inchecken. Het grootste voordeel aan je koffer boven je hoofd in het vliegtuig? Dat je na de landing niet hoeft te wachten aan de bagageband. Alleen moet je tegenwoord­ig al snel ingestapt zijn om je tas nog boven de zitplaatse­n kwijt te kunnen. Eén op de tien reizigers moest tijdens hun laatste vlucht hun handbagage in het ruim plaatsen, blijkt uit rondvraag van het Britse reismagazi­ne Which? Travel. Met Ryanair op kop, waarbij zelfs 26 procent van de klanten zijn tassen moet afgeven.

Volproppen

Te danken aan steeds meer reizigers die enkel met handbagage op het vliegtuig stappen, zegt Britta Baeke, toerisme-expert bij Travel Express. “Lowcostmaa­tschappije­n rekenen een toeslag voor ingecheckt­e bagage en ook andere maatschapp­ijen zijn gevolgd. Om aan die extra kost te ontsnappen propt de reiziger zijn handbagage zo vol mogelijk. Als iedereen zo denkt, is het vliegtuig te klein.” Reizigers achteraan de rij op de tarmac zijn vaak de pineut. Er is amper tijd om nog een iPad of juwelen uit de valies te halen. En zo raken waardevoll­e spullen beschadigd. “Is er iets kapot, geef het dan aan op de luchthaven zelf”, raadt Baeke aan. “En berg een tablet in een handtas of een laptop in een computerta­s op, dat steken ze niet in het ruim. Want de kans wordt groter dat je bagage moet afgeven.”

Piet Demeyere van TUI, waar bagage tot voor kort inbegrepen zat in de prijs, beaamt. “Ja, ook bij ons gebeurt het soms. Sinds de ingecheckt­e valies betalend is, zien we dat steeds meer reizigers enkel handbagage meenemen. Maar sommigen gaan te ver, waardoor anderen hun valies moeten afstaan. En ik zie het niet beteren. Piet DEMEYERE

TUI Niemand betaalt graag extra, dus ik vermoed dat sommige reizigers vindingrij­k zullen blijven om de toelage te omzeilen.”

Binnenkort geen tv-schermpjes meer in vliegtuige­n

Het einde van de tv-schermpjes in vliegtuige­n is nabij. Meer en meer - vooral Amerikaans­e - luchtvaart­maatschapp­ijen schrappen de monitors uit hun nieuwe toestellen, omdat iedereen toch een smartphone, tablet of laptop bij zich heeft. “Negentig procent van de passagiers heeft een alternatie­f bij zich dat beter werkt”, aldus American Airlines dat net honderd nieuwe Boeings 737 zonder tv-schermen aan boord heeft besteld. Ook United Airlines vervangt schermen door een wifi-connectie, zodat passagiers hun favoriete series kunnen streamen.

Niemand betaalt graag extra, dus ik vermoed dat sommige reizigers vindingrij­k zullen blijven om de toelage te omzeilen

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Een plaats vinden voor uw bagage is op een Ryanair-vlucht vaak een kwestie van op tijd komen.
FOTO IMAGEGLOBE Een plaats vinden voor uw bagage is op een Ryanair-vlucht vaak een kwestie van op tijd komen.
 ?? FOTO B ?? American Airlines heeft honderd Boeings zonder schermpjes besteld.
FOTO B American Airlines heeft honderd Boeings zonder schermpjes besteld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium