Het Belang van Limburg

Mollenvang­ers draaien overuren

Natuurvere­nigingen pleiten voor diervriend­elijke aanpak

- Joos Meesters

Mollenvang­ers draaien overuren de eerste maanden van dit jaar. “Wij hebben alleen al in januari evenveel omzet gedraaid op het vlak van mollenbest­rijding als in het hele jaar 2016”, klinkt het bij ongedierte­bestrijder Rentokil. Maar dat er meer molshopen zijn, wil daarom niet zeggen dat er ook meer mollen zijn. Natuurvere­nigingen roepen dan ook op om de blinde wroeters niet te verdelgen. Zaterdag kon u al in onze krant lezen dat Domein Bokrijk met een mollenplaa­g kampt. Natuurpunt kreeg sinds 13 januari 1.304 meldingen van locaties waar mollen actief zijn. In dezelfde periode vorig jaar waren er dat slechts 150. Let wel, als u vorig jaar twee molshopen had in uw tuin en dit jaar twintig, wil dat niet per definitie zeggen dat er meer mollen zitten. De bulten in uw gazon geven vooral aan hoe actief een mol is. “Normaal leeft een mol 10 à 15 centimeter onder de grasmat”, zegt de Lommelse mollenvang­er Ruud Kooiman. Maar als de regenworme­n waarmee ze zich voeden dieper de grond in duiken, moeten de mollen volgen. “Dat was het geval bij de vorst van de voorbije weken. De mollen moesten dieper graven en met de grond die ze kwijt moesten, hebben ze molshopen gevormd.”

Klemmen

De mollenvang­ers van Rentokil hebben hun handen meer dan vol. “Zo erg als dit jaar heb ik het nog niet meegemaakt”, zegt mollenvang­er Bart Schepers. Rentokil gaat voor de harde aanpak. “Wij gebruiken twee technieken”, zegt Nico Lenaerts, hoofd van de technische dienst. “Ten eerste werken we met een generator om koolstofmo­noxide te vernevelen in de mollenpijp­en, waardoor de diertjes vergast worden. De voorwaarde is dan wel dat het gangenstel­sel beperkt is in omvang. In het andere geval gebruiken we klemmen.”

Maar daar moet je wel verstand van hebben. “Veel mensen maken de fout om een klem recht in de molshoop te zetten”, zegt Bart Schepers. “Maar dat is niet meer dan een uitweg voor overtollig­e grond. De kans dat de mol er nog eens passeert, is heel klein. Beter is het om de klem midden in een gang te plaatsen. Ik gebruik ook handschoen­en om de mollen niet af te schrikken met de geur van mijn handen.”

Mosselsche­lpen

In huis-tuin-en-keukenmidd­eltjes heeft Schepers weinig vertrouwen. “Zo’n fles op een stok? Ik heb al meegemaakt dat een mol er gewoon vlak langs had gegraven. En vorige week kwam ik nog bij iemand die een uur lang een tuinslang in een mollenpijp had laten lopen. Maar ook dat helpt niet, want het water sijpelt een meter verder gewoon in de grond.” Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, zweert nochtans bij een diervriend­elijke aanpak van de kwelduivel­s van het betere gazon. Van mosselsche­lpen in de grond freezen tot doornige twijgen in de gangen stoppen: een overzicht van alle middeltjes staat opgelijst op de website velt.be. Velt-medewerker Barbara Creemers: “Je kan het proberen door bijvoorbee­ld betonijzer­s verticaal in de grond te prikken en daar een omgekeerd blikje bovenop te plaatsen. Dat trilt en maakt lawaai, maar helaas wennen de mollen daar na een tijdje aan. In mijn ervaring werkt afschrikki­ng door geur langer. Zo kun je gier maken door blaadjes van vlierstrui­ken te laten gisten. Dat stinkt enorm. Als je die vloeistof door de gangen giet, blijven de mollen weg. Uitwerpsel­en van honden of mollenboll­en op basis van goudlook werken ook goed. Maar het allerbeste is om je gewoon neer te leggen bij de molshopen in je tuin. Mollen zijn heel nuttige dieren die de grond draineren en verluchten. Een mol doden haalt trouwens niets uit, want dan komt er meteen een nieuwe mol die het gangenstel­sel overneemt.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Bart Schepers: “Veel mensen maken de fout dat ze een klem recht in de molshoop plaatsen.”
FOTO KAREL HEMERIJCKX Bart Schepers: “Veel mensen maken de fout dat ze een klem recht in de molshoop plaatsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium