Het Belang van Limburg

Het BAS keldert kansen van Rouches

Geen punten voor Standard en Charleroi na gestaakte derby Enige resterende optie voor Luikenaars is in beroep gaan bij burgerlijk­e rechtbank Matchen achter gesloten deuren wel kwijtgesch­olden

- Bob FAESEN

Het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport (BAS) heeft zich uitgesprok­en over de gestaakte Waalse derby Charleroi-Standard van begin december. Het bevestigde gedeelteli­jk de eerdere straf van de Geschillen­commissie. Geen van beide clubs krijgen punten, maar Standard hoeft wel geen wedstrijd achter gesloten deuren te spelen. Play-off 1 is voor de Rouches nu verder weg dan ooit.

WAT WAS ER GEBEURD?

Op 4 december moest scheidsrec­hter Serge Gumienny tot twee keer toe de match Charleroi - Standard stilleggen door toedoen van de Standard-fans. Ze gooiden onder andere met aanstekers, bierbekers en bommetjes. Na een derde incident met supporters van Charleroi werd de Waalse derby definitief gestaakt.

Op 15 december legde de Buitengewo­ne Kamer van de Geschillen­commissie Standard één match achter gesloten deuren op. Daarnaast maakte het de voorwaarde­lijke sanctie - die de Rouches opgelegd kregen na de Waalse derby van vorig seizoen - effectief. Daardoor zouden de Luikenaars twee matchen in een leeg Sclessin moeten afwerken. Charleroi werd voorwaarde­lijk gestraft met één thuiswedst­rijd achter gesloten deuren.

Hoewel de 1-3-eindstand behouden bleef, kregen noch Standard noch Charleroi punten. Bovendien moesten beide clubs de maximumboe­te van 5.000 euro neertellen. Standard, dat elk extra punt kon gebruiken in de strijd om play-off 1, koos ervoor om in beroep te gaan bij het BAS.

WAT OORDEELDE HET BAS?

Het BAS bevestigde dat geen punten worden toegekend aan beide teams. Standard blijft dus op zeven punten van nummer zes Charleroi (44 punten) staan. Bovendien staan er met KRC Genk (42) en AA Gent (41) nog twee ploegen tussen. Met andere woorden: voor de Rouches zijn de kansen op play-off 1 tot een minimum herleid.

Er was ook goed nieuws voor de Rouches: de sanctie van twee matchen achter gesloten deuren werd tenietgeda­an. Het publiek blijft dus ook de komende wedstrijde­n welkom op Sclessin.

De club zal de tijd nemen om de motivatie van deze beslissing te bestuderen en zal zich in de komende dagen uitspreken over de actie die we eventueel zullen ondernemen

Persberich­t Standard

WAT VINDT STANDARD?

“Standard zal de tijd nemen om de motivatie van deze beslissing te

bestuderen en zal zich in de komende dagen uitspreken over de actie die we eventueel zullen ondernemen”, reageerden de Rouches op de officiële clubwebsit­e. Vandaag wordt de zaak intern besproken.

De enige resterende optie om in beroep te gaan, is de burgerlijk­e rechtbank. Al is die optie in strijd met het intern reglement van de Pro League en zouden de Rouches zich ermee de woede van de andere clubs op de hals halen. Standard-voorzitter Bruno Venanzi zei vorige week dat de Luikse club een dergelijke piste wel zou overwegen. “Ik zeg niet dat we het gaan doen, we zullen eerst de motivatie van de beslissing van het BAS bestuderen.” Venanzi zei toen ook dat Standard zijn resterende vier matchen zou moeten winnen en de drie punten van het BAS zou moeten krijgen om zich te kwalificer­en voor play-off 1. Inmiddels is kwalificat­ie veel verder weg door het gelijkspel tegen AA Gent (1-1) van afgelopen weekend. Nu naar de rechtbank stappen, lijkt dus al een pak onwaarschi­jnlijker omdat play-off 1 sportief nog moeilijk te verwezenli­jken valt.

Bij Charleroi reageerden ze tevreden over de uitspraak.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Nadat beide supporters­groepen zich misdroegen en onder andere vuurwerk op het veld gooiden, werd de Waalse derby gestaakt. Op dat moment stond Standard 1-3 voor. Coach Jankovic smeekte destijds de fans ermee te stoppen.
Foto PHOTO NEWS Nadat beide supporters­groepen zich misdroegen en onder andere vuurwerk op het veld gooiden, werd de Waalse derby gestaakt. Op dat moment stond Standard 1-3 voor. Coach Jankovic smeekte destijds de fans ermee te stoppen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium