Het Belang van Limburg

“Neem Froome wattagemet­er af en je krijgt een open Tour”

-

We mogen ons opnieuw opmaken voor een voorspelba­ar wielerjaar. Sagan blijft de heerser dit voorjaar, Froome wint zijn vierde Tour.

Vansummere­n: “De dominantie van Sagan is niet zo verpletter­end, als je het mij vraagt. Bij het opdraaien van Paterberg wist je bijvoorbee­ld nog niet wie de Ronde van Vlaanderen zou winnen.” Daams: “De alleenheer­schappij van Marianne Vos bij de dames was dat wel. Dat heeft onze sport een tijdlang geen goed gedaan. Het voorbije jaar was het opnieuw spannend en hopelijk zet die trend zich in 2017 door.”

Vandegoor: “Vos’ heerschapp­ij kan je alleen maar positief bekijken. Oké, als je aan de start stond wist je: ik rij hier vandaag voor de tweede plaats. Maar haar persoon heeft wel veel sponsors naar de sport toe gezogen. En Sagan, ja…? Die mens is een zegen voor de sport. Hij heeft zoveel persoonlij­kheid. Maar laat ons niet vergeten dat er ook een vijfkoppig­e marketingm­achine achter hem staat. Sagan heeft alles: de looks, elke uitspraak wordt uitvergroo­t… Ook al zegt hij eigenlijk niks. Ik heb nog nooit een interessan­t interview gelezen met Sagan.”

Wauters: “Maar hij kan met de fiets rijden! De kunsten die hij uitvoert op de trappers…” Vandegoor: “Voor mij behoort Sagan tot dezelfde categorie als Cavendish en Wiggins. Gasten die de wereld, die sowieso al een beetje grijs ziet door alle meelopers, een beetje kleur geven.”

Wie gaat Sagan dit jaar het felst het vuur aan de schenen leggen?

Vansummere­n: “In het voorjaar denk ik aan Greg (Van Avermaet) en Tom (Boonen).”

Wauters: “Iemand als Tom zal zich nog een laatste keer willen tonen. Die gaat alles op alles zetten. Maar zal hij wel moeten afrekenen met bijvoorbee­ld een Stannard. Die ook van Parijs-Roubaix zijn hoofddoel heeft gemaakt. Net zoals zijn ploeg Team Sky. Zij hebben in de Hel al meermaals de bal misgeslage­n en zullen willen aantonen dat ze ook naar die wedstrijd kunnen toeleven als geen ander. Binnen mijn eigen ploeg, Lotto Soudal, merk ik dat Tiesj Benoot opnieuw goeie signalen de wereld instuurt. Dat geeft hoop.” Vandegoor: “Gaat Greg eindelijk Vlaanderen winnen of niet?” Vansummere­n: “Dan moet hij Sagan kloppen.” Wauters: “Dat kan, hè…” Vansummere­n: “Alles kan, anders zat er geen miljoen kijkers voor de buis. Ik ben benieuwd of die grote zege ook voor de nodige rust heeft gezorgd in Gregs hoofd. Gaat hij nu makkelijke­r winnen omdat hij met meer mentale rust de finales ingaat?”

Vandegoor: “De verbetenhe­id is er alleszins nog. Toen er in de Ronde van Valencia om een ereplaats werd gesprint, deed hij er alles aan om zijn voorwiel voor dat van Gilbert over de streep te duwen. Stel u voor dat net die twee voorop geraken in de finale van de Ronde. Dat gaat nog wat geven.”

De transfer van Philippe Gilbert naar de ploeg Lefevere, wat denken we daarvan?

Vandegoor: “Gilbert is zelf naar Lefevere toegestapt en die is natuurlijk zo slim om dan onmiddelli­jk toe te happen. De Waal zal ongetwijfe­ld binnen zijn met hetgeen hij de voorbije jaren bij BMC verdiend heeft, dus die prijs zal wel flink gezakt zijn. Plus, hij koestert ambities om ook koersen zoals de Ronde van Vlaanderen aan zijn erelijst toe te voegen. Misschien redeneert Gilbert wel: Oké, nog één voorseizoe­n Boonen en dan is het aan mij. Terpstra en Stybar kan ik wel aan. Voor Stybar is het trouwens hoog tijd. (Richt zich tot Vansummere­n en Wauters) Wat denken de echte kenners trouwens, wat is er voor Tom nog mogelijk dit voorjaar?” Vansummere­n: “Ik denk dat alleen winst in Roubaix nog binnen zijn mogelijkhe­den ligt. Hard rijden over kasseien, zittend op zijn zadel en maar duwen, daarin heeft hij van niemand lessen te krijgen. Ook een top tien in Vlaanderen moet nog lukken. Maar de versnellin­g die hij nodig heeft op de Paterberg om mee te zijn met de eersten, daar vrees ik voor…”

Zo boeiend als de Vlaamse klassieker­s waren, zo berekenend en afwachtend waren de Ardense tegenhange­rs.

Daams: “Misschien komt dat doordat de renners die met open vizier koersen niet aan de Ardense klassieker­s deelnemen? Die deelnemers zijn eerder de punchers, die afwachten tot de allerlaats­te hindernis.”

Wauters: “Je kunt van Wellens toch niet zeggen dat hij afwacht?” Vandegoor: “Het ligt in die wedstrijde­n ook aan het parcours. Neem nu zo’n Waalse Pijl. Eigenlijk moet Tim afwachten tot de Muur van Hoei, want wie eerder demarreert is gezien. Winnen op de Muur kan hij echter niet of nog niet. Wat moet je dan zeggen tegen zo’n Wellens voor de koers?” Wauters: “Tegen Wellens moet je niks zeggen, die doet wat in hem opkomt.”

Vansummere­n: ( Lacht) “Stel dat Tim door zijn demarrage in de linke afzink naar Hoei Movistar zodanig onder druk zet dat de tweede renner onderuit gaat en Valverde meesleurt in zijn val, dan komt hij wel met een halve minuut aan de voet van de Muur en wint hij de Waalse Pijl.”

Vandegoor: “Ik ben blij dat jij het leven zo positief bekijkt, Johan.” Vansummere­n: “Maar zo worden er ook koersen gewonnen, hè! In 99 procent van de gevallen lukt het niet, maar het moet die ene dag maar eens lukken…”

Van Avermaet is zo Olympisch kampioen geworden.

Wauters: “Voila.” Vansummere­n: “Al heb je maar één tiende van een procent kans, dan moet je net die fractie zoeken. Met te blijven zitten, win je geen koersen.”

Wauters: “Om de zoveel tijd krijg je te maken met de goede jaren van een Gilbert, Boonen of Sagan. En dan is het aan andere ploegen om met een oplossing te komen op het vraagstuk ‘Hoe kloppen we die topfavorie­t?’”

Moeten we vrezen voor een saaie Tour en Team Sky dat Froome aan zijn vierde Tourzege helpt?

Wauters: “Iedereen klaagt altijd maar over het gebruik van oortjes, maar het verbieden van wattagemet­ers heeft volgens mij meer zin. Dan haal je het berekenend­e eruit en heeft een Froome plots geen leidraad meer hoeveel wattage hij

zolang mag trappen.” Vandegoor: Daar ben ik het mee eens. Die technologi­e maakt het wielrennen nog meer gecomputer­iseerd dan de oortjes.”

Het is een goeie zaak dat schijfremm­en opnieuw zijn toegelaten in het profpeloto­n.

Wauters: “Dat weet ik niet.” Vansummere­n: ( Meteen) “Ik denk dat wel.”

Wauters: “Je krijgt een peloton met twee remafstand­en. Want met een schijfrem sta je opmerkelij­k sneller stil. Dat lijkt me niet bepaald veilig.” Vansummere­n: “Dat klopt. Maar ik vind dat de ploegen die niet met schijfremm­en werken, mee moeten evolueren. Als ploeg moet je steeds de vinger aan de pols hebben als het om materiaal, kleding, voeding etcetera gaat.

Wauters: “Ik vind dat als je zoiets toelaat, je dat maanden of zelfs een jaar op voorhand moet aankondige­n. En het niet toelaten zoals dat nu gebeurd is.” Vansummere­n: “Ik weet dat Fransen zoals Bardet niet met schijfremm­en willen rijden omwille van het hogere gewicht. Die honderd gram extra, dat is zes watt die je meer moet trappen bergop. Maar als je in het nat twee minuten sneller beneden bent, dan zijn ze snel dichtgered­en hoor.”

Wauters: “Je moet maar een keer zo’n schijfrem in je lichaam krijgen,..”

Daams: “Hoeveel renners en rensters hebben geen tandbladen in hun huid staan?”

Wauters: “Luister, ik ga mee in jullie verhaal. Het is innovatief en goed voor de verkoop. Maar ik blijf erbij: ofwel laat je iedereen er mee rijden, ofwel niet. Johan, als jij met schijfremm­en rijdt en je moet in het nat afdalen. En ik rij nog met de aloude remblokken, dan laat ik mij wel tegen jou vallen in plaats van tegen die rotsblok.” Vandegoor: “Ofwel organiseer je jouw sport zoals in de States met de NBA en leg je reglemente­n op die voor iedereen gelden. Bevallen die je niet? Goodbye! Ofwel laat je iedereen vrij zoals de UCI doet en is het ieder voor zich. Het toont nog maar eens aan wat voor een beleid ze in Aigle voeren.”

De UCI heeft in het tussenseiz­oen een boeltje gemaakt van de hervorming van de World Tour.

Wauters: “Amai niet... Qatar dat niet doorging.Turkije dat op zoek moest naar een latere datum bij een gebrek aan interesse van de ploegen.”

Vansummere­n: “Wat wel is: sommige renners kunnen dankzij een uitgebreid­e WorldTour hun marktwaard­e opkrikken. En het puntensyst­eem vind ik ook een vooruitgan­g. Vroeger konden enkel de vijf hoogst geplaatste renners van een ploeg invloed uitoefenen op het puntentota­al, terwijl nu alle punten van de renners doorslagge­vend zijn. Kortom, zelfs een bescheiden renner kan nog een verschil maken in de eindbalans.”

Wauters: “Voor x-aantal renners geldt dat inderdaad.”

De UCI voegde tien WorldTourk­oersen aan de kalender toe, maar verbindt er minder punten aan dan aan de vertrouwde wedstrijde­n. Dat ruikt naar een snel ingevoerd compromis.

Vansummere­n: “We moeten opletten dat we ons niet te verwend gaan gedragen. Die koersen daar in het oosten hebben hun waarde en zijn echt niet van de poes.” Wauters: “Plus: je moet daar naartoe trekken waar het kapitaal zit.”

Vandegoor: “Zoals naar China nu. De eerste poging met de Ronde van China is mislukt. Maar de UCI doet een nieuwe poging. Ze hebben daar een rijke Chinees bereid gevonden om een rittenkoer­s te organisere­n. Die mens is zo rijk dat hij de hele sport voor een habbekrats kan opkopen. ASO, tot dusver de koningen van de koers, incluis. Is dat de stok die de UCI achter de deur wil houden? Is alles gestoeld op macht?” Vansummere­n: “Wat er ook van zij, er vloeit nog altijd geen geld naar de ploegen terug.” Vandegoor: “En daar zit het systeem dus mis. We zitten met een financieel model dat onhoudbaar is voor ploegen. En toch blijft het al jaren duren.”

Jessie, de WorldTour bij de dames is eveneens uitgebreid. Jij mag deze lente in de Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik aan de slag.

Daams: “Ik heb altijd gehoopt dat ik die wedstrijde­n ooit zou mogen rijden. Dus ik ben wel tevreden met deze evolutie. Ook dat criterium in Parijs ( La Course, nvdr) is gesneuveld ten voordele van een trip naar de top van de Izoard. Alleen is het jammer dat ze er geen echte koninginne­netappe van hebben gemaakt. Zeventig kilometer vind ik aan de korte kant.”

Je was niet bepaald opgezet met de ontvangst die de dames in Parijs kregen van ASO.

Daams: “Er waren slechts twee douches voorzien voor ons. En achteraf moesten we ons buiten tussen de dranghekke­n omkleden. Een uur na de finish moest iedereen trouwens van dat plein af.”

La Course is dus slechts een alibikoers?

Daams: “Zo is dat. Net als in Madrid en Londen, waar je maar een uurtje mag koersen. Het is alsof ze de dames erbij duwen om te laten zien van: Kijk, wij doen er iets aan.”

Christophe, een piek van 212.000 kijkers voor de finale van de Ronde van Vlaanderen voor dames: is dat veel?

Vandegoor: “Toch wel, zeker als je weet dat die uitzending samenviel met die van de mannenweds­trijd. Al wil ik zulke cijfers toch altijd wat relativere­n. Zendt een topper in het basketbal uit op zondagnami­ddag en er kijken hooguit 40.000 mensen. Toon een doorsnee koers en je bereikt makkelijk een viervoud aan kijkers. Vlamingen kijken nu eenmaal graag naar een fiets. Punt! In de cyclocross bewijzen we al twee jaar dat er een publiek voor is. Als we deze inspanning volhouden, zal er meer geld naar het dameswielr­ennen stromen.”

Daams: “VRT is de enige zender die voor ons openstaat. NOS misschien tijdens de Amstel? Maar voor het overige? Ja, de RAI zendt de Giro uit, maar pas om 20.30 uur op hun vierde net.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium