Het Belang van Limburg

Wandelinge­n moeten Kaira weer gelukkig maken

-

Naam: Kaira Leeftijd: 5,5 jaar Ras: berner sennehond Geslacht: teef Eigenaar: familie Santermans uit

Lummen

Probleem: Kaira is bang. Ze lijkt ongelukkig en wil niet meer spelen.

Als ik bij klanten binnenkom, zie ik soms een overenthou­siaste hond die tegen mij aanspringt of een hond die dreigend tegenover mij staat om mij duidelijk te maken dat ik voor hem een indringer ben. Maar niet zo bij Kaira.

Hier duurt het even vooraleer de hond zich laat zien. En dan is het nog alleen maar nadat de bazin de hond heeft geroepen. De bazin vertelt me dat dit een beetje typisch is voor hoe Kaira zich de laatste tijd gedraagt. Ze is eerder teruggetro­kken en moeilijk te activeren. Ze ligt de hele dag en is niet enthousias­t meer. Alleen als de bazin aanstalten maakt om te gaan wandelen, wordt ze blij. Maar eens buiten gaat die blijdschap over en dan wil ze niet meer mee gaan wandelen.

Ze gedraagt zich ook erg angstig, zegt de bazin. Kaira staart vaak naar het plafond en gaat de laatste maanden altijd ergens onder liggen. Volgens de bazin heeft ze geen levensvreu­gde meer, is ze niet gelukkig meer en is ze constant angstig.

”Is ze wel gezond?” vraag ik de bazin. Die zegt mij dat er een bloedonder­zoek, een echografie en een röntgenond­erzoek zijn gebeurd. En er is een biopsie van haar lever gemaakt. Allemaal negatief. “Het zit tussen haar oren“, zegt de dierenarts. Tijdens de wandeling zie ik dat Kaira regelmatig weigert om verder te gaan. Met al deze informatie ben ik klaar om een oplossing te formuleren.

Er is een wisselwerk­ing tussen bewegen en zich goed voelen. Deze link is bij mensen uitvoerig onderzocht. Bij joggers is zelfs het verschijns­el runners high bekend. Dat wil zeggen dat mensen die een duurinspan­ning als joggen doen, zich daarna veel gelukkiger voelen. Tijdens de inspanning worden er o.a. endorfines aangemaakt. En die zijn verantwoor­delijk voor het goede gevoel. Ik vertel de bazin dan ook dat ze weer dagelijks moet gaan wandelen en ik leer haar hoe ze moet reageren als Kaira weer eens niet mee wil. Ik ben ervan overtuigd dat een gezonde hond gelukkiger wordt als hij dagelijks een of twee fikse wandelinge­n heeft kunnen maken. En het zal het gewicht van Kaira ook goed doen. Een slanke hond beweegt niet alleen gemakkelij­ker, maar heeft ook minder kans op blessures door overbelast­ing van gewrichten of pezen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium