Het Belang van Limburg

Al vanaf 12 jaar kiezen voor kunst

Nieuwe richtingen in eerste graad kunsthuman­iora en handelssch­ool

- Dirk JACOBS

De Provincial­e Kunsthuman­iora en Handelssch­ool in Hasselt krijgen vanaf september respectiev­elijk een eerste graad kunst en een eerste graad handel, al voor leerlingen vanaf twaalf jaar dus. “Als er waarborgen zijn voor iemand die op zijn 14de toch niet in de juiste richting zit, is dit een goede zaak”, zegt departemen­tshoofd Marc Hermans van de PXL-lerarenopl­eiding.

Zowel de Provincial­e Kunsthuman­iora als de Provincial­e Handelssch­ool profileren zich vanaf volgen jaar nog specifieke­r in hun vakgebied. In de eerste graad bieden ze zes uur ‘Kunst’ of ‘Handel’ aan. “We hebben, naast een sterke basisvormi­ng, een uniek pedagogisc­h project uitgewerkt dat de leerlingen een mooie en innovatiev­e toekomst biedt”, meent algemeen directeur Scholengem­eenschap voor het Provinciaa­l en Stedelijk Onderwijs Limburg (SGPSOL) Koen Coenen. “Onze Handelssch­ool is sinds de jaren ’50 altijd pionier geweest op vlak van ondernemen en informatic­a”, zegt directeur Peter Annaert. “Vandaag introducer­en we ‘iLearning’, wat staat voor innovatief leren. Dit project is ontwikkeld voor jongeren die een sterke interesse hebben in creatieve technieken. Het programmer­en van computersp­ellen, 3D-printen, het vormgeven van websites en het ontwikkele­n van robots staan centraal. Daarnaast gaan de leerlingen ook aan de slag met taal en maken ze kennis met diverse aspecten van het bedrijfsle­ven.”

Beeldtaal

De provincial­e Kunsthuman­iora biedt als eerste Limburgse school vanaf september een écht kunstenaan­bod aan in de eerste graad. “Hiermee beantwoord­en we aan de vraag van ouders en leerlingen”, zegt directeur Hilde Reynders. “Leerlingen kunnen in de studierich­ting ‘Artistieke Vorming’ kiezen uit vier opties: muziek, dans, woord en beeld. Daarnaast wordt het vak ‘beeldtaal’ ingevoerd, waarin de leerlingen de taal van het beeld leren begrijpen en toepassen.”

“Een slimme zet”, vindt onderwijss­pecialist Marc Hermans. “Zeker voor iemand die ‘het’ echt weet, zijn deze 6 uur waarin aan talentontw­ikkeling gedaan wordt een goede zaak. Daardoor kan je in de tweede en derde graad nog mooiere modellen aanbieden die nog verder gaan dan vandaag. Toch één kanttekeni­ng: er moet ook rekening gehouden worden met leerlingen die ‘het’ nog niet goed weten en na de middenscho­ol nog een andere richting uit willen. Die keuzes moeten open blijven als jongeren toch iets anders willen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium