Het Belang van Limburg

Perenvuur duikt op bij telers in Wellen

Geen paniek, maar telers wel op hun hoede

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Enkele perenteler­s, vooral in Wellen, zien de eerste tekenen van de plantenzie­kte bacterievu­ur opduiken. Ze zijn volop aan het snoeien geslagen. “Er is nog geen reden tot paniek maar we moeten wel waakzaam zijn”, klinkt het in de sector.

Door de zware storm in juni liepen veel bomen in Wellen schade op en daardoor zijn ze meer vatbaar voor de bacterie

Bacterievu­ur komt vooral voor bij perenbomen en meidoornha­gen en is te herkennen doordat de bladeren van de bomen zwart verkleuren. De eerste blaadjes komen nu uit hun knop, waardoor schade door de ziekte makkelijk te herkennen is.

Wanneer telers de aangetaste bomen niet snel verwijdere­n, kan de verspreidi­ng in enkele weken zo snel gaan dat soms volledige plantages moeten worden gerooid. “Wij hebben zondag al gesnoeid waar we het konden vaststelle­n”, zegt teler Freddy Devries uit Wellen. “Het snoeisel hebben we vervolgens verbrand, dat is de beste manier om de ziekte aan te pakken. Reden tot paniek is er nog niet.”

Sinds een tiental jaren is de besproeiin­g met streptomyc­ine uit den boze en dat heeft volgens heel wat telers nadelen. “Het is het enige middel dat helpt tegen de bacteriën”, zegt een andere teler uit Wellen, die liever anoniem blijft. “We moeten voorzichti­g zijn. Om peren naar China te exporteren moeten we aantonen dat we vrij zijn van het bacterievu­ur.”

Storm

Volgens Tom Deckers, onderzoeke­r bij Proefcentr­um Fruit in Sint-Truiden, kan de omvang van het probleem verschille­n van streek tot streek. “In Wellen is het probleem nu wel wat groter dan in andere regio’s van Zuid-Limburg. Die oorzaak is te zoeken bij de zware storm in juni van vorig jaar. Veel bomen liepen schade op en zijn daardoor meer vatbaar voor de bacterie.” Deckers doet al jaren onderzoek naar perenvuur, zoals het in de volksmond heet. “Het is zeker nog niet dramatisch. We moeten op

Tom DECKERS Proefcentr­um Fruit

onze hoede zijn en tijdig ingrijpen waar nodig.” Ook voor de export of de productie stellen er zich volgens de expert nog geen problemen. “Belangrijk is dat de vruchten geen kiemen van bacterievu­ur bevatten.”

Warme temperatur­en

Ook Dany Bylemans, directeur bij PC-Fruit, zegt dat het probleem nog niet moet worden overroepen. “Er waren vorig jaar wel wat meer infecties door het warme voorjaar”, zegt hij. “Ook nu zal alles weer afhangen van de temperatur­en tijdens de bloeiperio­de. Dan zal pas blijken of er extra maatregele­n nodig zijn, de ziekte ontwikkelt zich pas echt bij hogere temperatur­en.”

Volgens Bylemans beginnen de problemen ook vaak bij de gewone burgers. “Die weten vaak niet dat ze een haard in een haag hebben. Het stuit ons ook tegen de borst dat een organisati­e als Natuurpunt de meidoorn als haagplant promoot. Dat men dit in de Kempen doet stoort ons niet, maar in de fruitstree­k is het ongeoorloo­fd.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JCR ?? Links een gezonde perenboom, rechts een boom met perenvuur.
FOTO JCR Links een gezonde perenboom, rechts een boom met perenvuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium