Het Belang van Limburg

“Ik ben ook maar een boerke zonder diploma’s”

Nieuw in ‘The Sky is the Limit’: Peter Van den Berge, zakenman voor de kick

- Tom DE LEUR

Hij noemt zichzelf “een boerke uit Nevele”. Een boerke dat zijn humaniora niet afmaakte, maar ook zijn bedrijf in medische software voor miljoenen verkocht aan een multinatio­nal. Getrouwd met de dochter van een Oegandese minister en nieuw in ‘The Sky is the Limit’: Peter Van den Berge. “Ik ben volledig wit.” Peter Van den Berge (47) meent het serieus: hij gelooft in ethisch ondernemen, niet in schimmig zakendoen via constructi­es op de Maagdeneil­anden. “Ik heb niets te verbergen, de belastinge­n mogen alles van mij weten.” En er valt wat te weten: in 2010 verkocht Van den Berge zijn bedrijf in medische software aan de Compu Group Medical (CGM), een bedrijf met zeshonderd miljoen euro omzet en vierduizen­d werknemers. De ondernemer runt de Belgische afdeling van het bedrijf, al hoeft hij dat voor het geld niet te doen. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 45ste ging stoppen. Ik ben nu 47, ik heb mijn pensioen verlegd naar 55. Mij gaat het niet om de centen, maar om de kick. Welke kick? Om in Londen met mensen van een investerin­gsfonds van miljarden te gaan praten over de overname van een bedrijf van zeshonderd miljoen. Of in Milaan in een historisch gebouw aan een lange tafel te zitten, in een agressieve sfeer rond de overname van een bedrijf, alle hoofden in mijn richting, dat ze tegen mij zeggen: ‘Zeg het eens, wat wilt u van ons?’ Dat ik daar zit, het snotjong uit Deinze, het boerke uit Nevele, zonder diploma’s, dat geeft mij een kick.”

Dommerik in de goot

Zonder diploma’s: dat is niet helemaal waar. Peter Van den Berge heeft een attest van lager secundair aan de muur hangen. Twee maanden voor hij de humaniora ging afmaken, is hij gestopt. “Ik was een beetje anders dan de anderen en werd op de achterste bank geparkeerd. Ik was een dommerik, ik ging in de goot eindigen. Ik ben opgestapt en heb mezelf ingeschrev­en bij een interimkan­toor, wat ik twee maanden heb kunnen stilhouden voor mijn vader. Die zou me vermoord hebben als hij had geweten dat ik mijn school niet had afgemaakt. Op het interimkan­toor hebben ze een IQ-test afgenomen en blijkbaar was mijn IQ veel hoger dan gemiddeld.”

Oegandese schone

Peter Van den Berge geeft toe dat hij niet slecht geboerd heeft. Hij kan het ook niet wegsteken: hij woont in kasteel Bosdam in Beveren-Waas. Zijn gezin telt vijf kinderen, vier bij zijn huidige vrouw Faith (41), die volgens hem niet voor zijn geld viel, maar voor zijn ‘grijze massa’. Faith is de dochter van een Oegandese minister en overtuigde haar man om mee te doen aan ‘The Sky is the Limit’. “Faith heeft ervaring met televisie, ze presenteer­de de Lottotrekk­ing in Oeganda en deed ook mee in reclamespo­ts. Dit is een avontuur, en wij zijn nu eenmaal mensen die graag eens iets proberen.”

Sky is the Limit, Vier, 20.35 uur

 ?? FOTO ISOPIX ?? Peter Van den Berge met Faith, zijn Oegandese echtgenote met wie hij vier kinderen heeft.
FOTO ISOPIX Peter Van den Berge met Faith, zijn Oegandese echtgenote met wie hij vier kinderen heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium