Het Belang van Limburg

Hasseltse 15-jarige voor lens van Franse celebrityf­otograaf

Lisa-Lauryn Pesiri pronkt voor lens van Franse topfotogra­af François Berthier

- Thomas JANSEN

HASSELT - “Beste François Berthier, ik ben Lisa-Lauryn Pesiri, een 15jarige uit Hasselt die haar eerste stappen als model wil zetten. Kan u mij daarbij helpen?” Het was een eenvoudig berichtje via Facebook dat Lisa-Lauryn, samen met enkele foto’s, naar de Franse topfotogra­af stuurde. Niet veel later stond ze voor zijn lens, een plek die normaal voorbehoud­en is voor wereldster­ren als Leonardo DiCaprio en Scarlett Johansson. “Toen ik al die grootheden aan de muur in zijn studio zag, kon ik wel door de grond zakken.” Robert De Niro, George Clooney, Steven Spielberg, Julia Roberts, Lady Gaga... Het lijstje met sterren die de Franse topfotogra­af François Berthier al portrettee­rde, is even indrukwekk­end als eindeloos. Sinds kort prijkt daar ook Lisa-Lauryn Pesiri tussen, als enige Belgische. “Het is al heel lang mijn droom om model te worden”, zegt de Hasseltse van amper vijftien jaar oud. “Ik nam wel al veel foto’s, die ik deelde via Instagram, maar verder dan dat ging mijn ervaring eigenlijk niet. Daarom besloot ik een aantal fotografen te contactere­n.”

Onder hen dus ook François Berthier. Niet de minste, als je weet dat zijn foto’s al verschenen in bladen als Variety, Cosmopolit­an, Rolling Stone Magazine en The Wall Street Journal. Absolute wereldtop dus. “Ik had dan ook niet verwacht dat hij zou reageren, maar tot mijn verbazing gebeurde dat toch. Meer nog, hij vond mijn foto’s heel mooi, zei dat hij wel iets in mij zag en nodigde me uit voor een fotoshoot.”

Parijs

“Daarna heb ik op zijn vraag de communicat­ie overgenome­n”, pikt mama Nathalie (34) in. “Hij wou niet zomaar met een 15-jarige afspreken, wat ik een heel correct signaal vond. Hij werd meteen heel concreet en vroeg wanneer we in Parijs konden langskomen voor een fotoshoot.” Die kans konden ze onmogelijk laten liggen, en dus boekten moeder en dochter onmiddelli­jk een weekendje naar de Franse hoofdstad. “Ik was niet zo zenuwachti­g, tot ik daar in die studio stond”, zegt Lisa-Lauryn. “Toen ik al die grootheden aan de muur zag, kon ik wel door de grond zakken. Maar hij stelde me meteen op mijn gemak met enkele grapjes. Het was een erg ontspannen shoot, en hij zei ook vaak dat ik het goed deed.” Lisa-Lauryn hoopt dan ook dat deze uitzonderl­ijke ervaring het begin is van meer. Véél meer. De foto’s van Berthier geven haar portfolio alvast een extra dimensie om ook andere fotografen over de streep te trekken. Van een modellenbu­reau moeten zij en haar mama – voorlopig – echter niet weten. “Ze is nog maar vijftien, en ik wil niet dat er nu al te veel druk op haar wordt gelegd. Er doen veel verhalen de ronde, al dan niet terecht, maar ik zou niet willen dat ze plots vijf kilo moet afvallen”, zegt haar mama, die een bijzonder goede band heeft met haar dochter. “We zijn eerder vriendinne­n”, lacht Lisa-Lauryn. “Mama en ik maken heel graag selfies, en ik denk ook wel dat ik de microbe via haar heb doorgekreg­en.”

Het leeftijdsv­erschil – 19 jaar – is dan ook niet heel erg groot. “Ik was inderdaad vrij jong toen ik haar kreeg, maar het is – samen met mijn twee latere zoontjes – het mooiste wat me ooit is overkomen. Eigenlijk heb ik mijn beste vriendinne­tje zelf gemaakt.”

 ?? FOTO FRANÇOIS BERTHIER ?? Lisa-Lauryn Pesiri poseerde voor de Franse topfotogra­af François Berthier.
FOTO FRANÇOIS BERTHIER Lisa-Lauryn Pesiri poseerde voor de Franse topfotogra­af François Berthier.
 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Mama Nathalie en Lisa-Lauryn boekten meteen een weekendje Parijs toen ze werden uitgenodig­d door François Berthier. Boven en links: het resultaat van de shoot.
Foto SVEN DILLEN Mama Nathalie en Lisa-Lauryn boekten meteen een weekendje Parijs toen ze werden uitgenodig­d door François Berthier. Boven en links: het resultaat van de shoot.
 ??  ??
 ?? FOTO'S FRANCOIS BERTHIER ??
FOTO'S FRANCOIS BERTHIER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium