Het Belang van Limburg

Vuilniszak­ken binnenkort welkom in containerp­ark

OVAM gaat verbod op brengen van restafval opheffen

- Guy THUWIS

HASSELT - Mensen die last hebben van stinkende vuilniszak­ken kunnen die binnenkort zelf naar het containerp­ark brengen. Dat is nu verboden, maar OVAM werkt aan een regeling waardoor gemeenten ook restafval in hun recyclagep­arken kunnen inzamelen. De nieuwe regeling komt er op vraag van Limburg.net dat meer dan de helft van de Limburgse containerp­arken uitbaat. De afvalinter­communale wil er al deze zomer mee starten, maar OVAM verwacht dat het eerder 2018 zal worden. Eerst moet de Vlaamse milieuwetg­eving nog worden gewijzigd en dan moeten de milieuverg­unningen van de parken worden aangepast. Het inzamelen van restafval in containerp­arken is verboden uit schrik voor geurhinder en ongedierte. Het nieuwe Vlaamse Afvalstoff­enplan maakt het mogelijk toch restafval en gft naar de parken te brengen. In Hasselt hebben ze daar niet op gewacht. Hier mogen de inwoners hun vuilzakken al lang naar het containerp­ark brengen, maar dat is illegaal.

HASSELT - OVAM werkt aan een regeling om restafval en gft (groente-, fruit- en tuinafval) voortaan toe te laten in recyclagep­arken. Dat is vooral goed nieuws voor mensen in appartemen­ten die ’s zomers twee weken met stinkende vuilniszak­ken zitten. In Hasselt mogen inwoners hun vuilniszak­ken al jarenlang naar het containerp­ark brengen, maar dat is voorlopig dus illegaal. Het nieuwe Vlaamse Afvalstoff­enplan opent de mogelijkhe­id voor gemeenten of intercommu­nales om restafval en gft in te zamelen op hun recyclagep­arken. Limburg.net, dat meer dan de helft van de Limburgse containerp­arken uitbaat, hoopt er deze zomer al mee te kunnen starten. Maar OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij, verwacht dat het nog iets langer zal duren. “We moeten eerst de voorwaarde­n van Vlarem nog aanpassen en de gemeenten of intercommu­nale moeten dan hun milieuverg­unningen veranderen. Wellicht zal het eerder 2018 zijn”, zegt OVAM-woordvoerd­er Jan Verheyen.

Ongedierte

Het inzamelen van restafval is tot nu verboden wegens mogelijke geurhinder en overlast van ongedierte zoals ratten. Ook de afvoer van het stinkende goedje kon in het verleden niet altijd gewaarborg­d worden. “Vandaag is die afvoer wel voldoende gegarandee­rd”, zegt Verheyen. “Op voorwaarde dat gemeenten de nodige maatregele­n treffen, krijgen zij binnenkort de mogelijkhe­id om restafval en gft in te zamelen in recyclagep­arken. We willen het de mensen makkelijke­r maken om hun afval te sorteren. Bovendien zijn gemeenten niet langer verplicht om een tweewekeli­jkse ophaling te doen. Maar dan moeten er in de betrokken wijken wel brengsyste­men zijn waar de mensen al hun afval kwijt kunnen.”

Feestje

Limburg.net wil er alles aan doen om dit nog voor deze zomer mogelijk te maken. De inwoners van de aangeslote­n gemeenten zullen dan zelf hun bordeauxkl­eurige huisvuilza­k naar het recyclagep­ark kunnen brengen.

“In gemeenten waar met huisvuilco­ntainers wordt gewerkt, is de nood niet zo groot om met restafval naar het recyclagep­ark te rijden. Mensen met containers die dit toch willen, zullen we wellicht per kilogram laten betalen”, zegt Kris Somers van Limburg.net. Volgens de afvalinter­communale is de inzameling van restafval in containerp­arken niet alleen in de zomer interessan­t. “Soms kan het in mei warmer zijn dan in juli. Bovendien kunnen mensen na een feestje ook met veel afval zitten. Daarom zullen we de nieuwe regeling het hele jaar door invoeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium