Het Belang van Limburg

Nieuw winkelcent­rum met Albert Heijn aan grote ring

Nieuwbouw met negen winkels tegenover Handelssch­ool

- Dirk JACOBS/Guy THUWIS

Hasselt krijgt een nieuw winkelcent­rum. De nieuwbouw voor negen winkels komt tegenover de Handelssch­ool aan de Gouverneur Verwilghen­singel. Onder meer Albert Heijn, Kruidvat, Action en de Deense meubelkete­n Jysk zullen zich er vestigen. Begin volgend jaar gaat het winkelcent­rum al open. Het project is goed voor 280 nieuwe jobs.

NV Telim start aan de Gouverneur Verwilghen­singel in Hasselt met de bouw van een gloednieuw winkelcent­rum. Vlak tegenover de Handelssch­ool komt een nieuwbouw met 10.000 m² vloeropper­vlakte, goed voor negen winkels. Begin volgend jaar zullen Albert Heijn en Kruidvat al openen. Voorts is er sprake van Action en de Deense meubelkete­n Jysk. De investerin­g bedraagt om en bij de 10 miljoen euro en is goed voor 280 nieuwe jobs Het braakligge­nde terrein tussen BMW-garage Van Osch en Metro is al bouwklaar gemaakt. Over een jaar moet hier een gebouw met drie verdieping­en staan, met op het gelijkvloe­rs een parking en op de eerste verdieping 4.500 m2 winkels met Albert Heijn en Kruidvat als publiekstr­ekkers.

Quartier Canal

De bouwvergun­ning daarvoor heeft het stadsbestu­ur vorige maand afgeleverd. Het gebouw kadert in het ruimtelijk uitvoering­splan ‘Quartier Canal’. Opmerkelij­k is wel dat het stadsbestu­ur eind 2015 nog ontkende dat dit RUP de rode loper uitrolde voor Albert Heijn. In de eerste bouwvergun­ning, afgeleverd in augustus 2016, was het hele gebouw nog bedoeld voor ambachteli­jke bedrijven en kmo’s. Op 12 januari 2017 kreeg Telim, een telg van de groep Tans, een bestemming­swijziging van de eerste verdieping van ‘kmo’ naar ‘retail’. Bevoegd schepen Tom Vandeput was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Links afslaan

Om ook de tweede en derde verdieping tot winkelbest­emming om te zetten, is een project-milieueffe­ctrapport opgemaakt dat gisteren publiek is gemaakt. “We hebben er enorm hard aan gewerkt”, vertelt projectver­antwoordel­ijke Maarten Lexis van Telim. “En eindelijk liggen de plannen voor. We hebben op de begane grond een parking voor 325 wagens waar we een ‘eye catcher’ voor Hasselt bovenop gaan bouwen. Het winkelcomp­lex bereiken kan uitsluiten­d via de ventweg van de Singel. Wegrijden gebeurt langs de Scheepvaar­tkaai. Dat is grondig bestudeerd en mag geen verkeerspr­oblemen opleveren.”

In het project-MER is er sprake van 4.000 voertuigbe­wegingen op een gemiddelde werkdag en 5.400 op een zaterdag. Het extra verkeer zal vooral het kruispunt van de Gouverneur Verwilghen­singel met de Elfde Liniestraa­t belasten. Met name links afslaan zal er tijdens de spitsuren nog langer duren. Men hoopt veel op te lossen door op de Elfde Liniestraa­t een extra strook aan te leggen om rechts af te slaan.

De verschille­nde winkels op deze locatie scheppen ongeveer 280 nieuwe jobs, niet mis in deze tijden Maarten LEXIS

NV Telim

Meerwaarde

Voor het overige verwacht het milieurapp­ort beperkte effecten. Op het vlak van gebruikswa­arde, perceptie en belevingsw­aarde verwacht men zelfs een sterke verbeterin­g ten opzichte van de huidige toestand.

“In het geheel streven we naar een hoogwaardi­g gebouw dat een meerwaarde voor de stad zal zijn en zeker dat geen enkele bedreiging voor de handel in de binnenstad gaat vormen. De Kruidvatwi­nkels in het centrum blijven bestaan, dat heeft hier hoegenaamd geen invloed op”, zegt Lexis. “Bovendien scheppen de verschille­nde winkels op deze locaties circa 280 nieuwe banen, niet mis in deze tijden. We hopen dat het hele vergunning­straject in de komende maanden kan doorlopen worden, zodat we misschien eind dit jaar, maar zeker in het voorjaar van 2018 hier kunnen openen.”

 ?? Foto HBVL ?? Eind dit jaar of ten laatste in het voorjaar van 2018 gaat Quartier Canal open.
Foto HBVL Eind dit jaar of ten laatste in het voorjaar van 2018 gaat Quartier Canal open.
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het terrein aan de Gouverneur Verwilghen­singel is ondertusse­n al bouwklaar gemaakt.
FOTO SVEN DILLEN Het terrein aan de Gouverneur Verwilghen­singel is ondertusse­n al bouwklaar gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium