Het Belang van Limburg

Volledige doorlichti­ng stadsbestu­ur komt er niet

Oppositie blijft vriendelij­k voor Vananroye en co

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

“Het is niet nodig om het hele stadsbestu­ur te laten doorlichte­n. Audit Vlaanderen heeft daar op geen enkel moment over gesproken. Drie auditeurs zijn hier vijf maanden bezig geweest, dat lijkt me zeer grondig”, ketste burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) gisteravon­d op de gemeentera­ad meteen de vraag van N-VA, Open Vld en Vlaams Belang voor een volledige ‘lichaamssc­an’ af. Jammer, zeer jammer, klonk het vanop de verenigde oppositieb­anken. Maar die uitspraak was zowat het grootste vuurwerk dat ze loslieten. Met een behoorlijk beladen rapport van Audit Vlaanderen had de oppositie de nodige troeven in handen, maar het bleef gisteravon­d bij een zeer beschaafde gemeentera­ad in Hasselt. An accident waiting to happen, een ongeval dat er moest van komen, noemde Steven Vandeput (N-VA) het allemaal. “Maar u bent er deskundig in geslaagd om alles af te leiden, alsof de problemen alleen geënt zaten rond het kabinet van uw voorgangst­er. Wat ik deels durf te bestrijden”, klonk de pacifistis­che defensiemi­nister, die aanhaalde dat er ook al in het verleden – sinds 2007 – opmerkinge­n en verslagen waren die wezen op te veel vriendscha­ppen en gespannen relaties binnen de stad Hasselt. “Er is een verschil tussen vriendscha­p en afstand kunnen nemen…” In ‘woordgebru­ik en intentie’ gaf hij Vananroye en haar ploeg wel het voordeel van de twijfel, maar een volledige doorlichti­ng was toch wat ze wilden vanuit de oppositie. “Het rapport is het verslag van een forensisch onderzoek, dus één specifiek ding is onderzocht. Het verslag zegt niet dat de hele organisati­e slecht is, wij beweren dat ook niet maar ik denk wel dat we het kunnen objectiver­en door een doorlichti­ng. De Hasselaar is nog wel trots op zijn stad, maar niet op zijn stadsbestu­ur. We gaan ons echt niet verkneukel­en en zien wat er nu bovenkomt. We doen dit constructi­ef, voor iedereen”, vonden Vandeput en collega Lies Jans.

Schandalen

Naast die bodycheck vroegen ze ook een controleco­mmissie en een meer gedetaille­erd controlesy­steem. “We willen vanuit de oppositie constructi­ef meewerken. Zo denken we eraan een commissie intern controlesy­steem uit te bouwen. En de deontologi­sche code moet concreter, veel meer gedetaille­erd.”

“Hasselt wordt helaas de laatste jaren getroffen door schandalen. Er was HaZoDi, nu worden we weer met dit geconfront­eerd. Allemaal willen we geen derde keer. Maar ik mis het menselijke verhaal in jullie maatregele­n. Wat kunnen ambtenaren doen als iemand de wet overtreedt, hoe kunnen ze iets zeggen over hun oversten zonder zelf in de problemen te komen?”, haalde Laurence Libert (Open Vld) een van de pijnpunten in het verslag aan. Vlaams Belang, bij monde van Frank Troosters, beschreef hoe hij ‘genoten’ had van het auditrappo­rt: “Het las als een thriller, bij momenten deed het me denken aan de Far West. Wat erin staat, mocht verplichte literatuur zijn een week voor de verkiezing­en.”

Vijf problemen

Mooie woorden, gaf Vananroye toe, maar ze hamerde er nogmaals op dat Audit Vlaanderen nooit gevraagd heeft om meer. “We zijn bezig met een afsprakenn­ota met de administra­tie, om te zorgen voor duidelijkh­eid. Voormiddag (dinsdag, red) hebben we samengezet­en met een 80-tal leidinggev­enden.”

Vijf problemen haalde ze aan waarover Audit Vlaanderen was gestruikel­d. Zoals onregelmat­igheden bij openbare aanbestedi­ngen, discussies over de overuren en niet kunnen klagen als hun overste in de fout ging. “Omslagmome­nt, correct bestuur, als Hasselaar fier zijn, transparan­tie…, Ik heb de woorden genoteerd uit uw toespraak die mij aanstonden. Dan snap ik niet waarom jullie niet meestappen in een volledige audit”, klonk Lies Jans. Uiteindeli­jk werd beslist dat die algehele audit er niet komt en geen controleco­mmissie, wel dat alle fractielei­ders voor de volgende gemeentera­ad samen gaan zitten voor een herwerkte deontologi­sche code.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De fractielei­ders van de Hasseltse gemeentera­ad zullen de deontologi­sche code herwerken.
FOTO TOM PALMAERS De fractielei­ders van de Hasseltse gemeentera­ad zullen de deontologi­sche code herwerken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium