Het Belang van Limburg

Brussel stelt boetes luchtvaart twee maanden uit

-

Het Brusselse Gewest heeft eenzijdig beslist om vanaf middernach­t boetes op te leggen voor vliegtuige­n die de geluidsnor­men overschrij­den. Die draconisch­e maatregel werd gisteravon­d laat echter afgezwakt: de eerste twee maanden zal Brussel geen boetes innen. Tot 60.000 euro. De boetes waarmee de Brusselse regering dreigt voor de vliegtuige­n die zich niet houden aan de nieuwe geluidsnor­men, zijn niet min. In die mate dat Ryanair alvast besliste om al haar vluchten die normaal gezien vóór 7 uur ’s morgens zouden vertrekken pas later op de dag te laten opstijgen. Ook al besliste de Brusselse regering gisteravon­d laat dat ze de komende twee maanden dan wel boetes zal uitschrijv­en, maar die nog niet zal innen. Daarmee kwam een (voorlopig) einde aan een absurd politiek spelletje. Eerder op de dag besliste de Brusselse regering om het belangenco­nflict van de Vlaamse regering gewoon naast zich neer te leggen, omdat de procedure onwettig zou zijn.

Het was het startschot van een communauta­ir opbod, want Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) moedigde de getroffen luchtvaart­maatschapp­ijen aan om al die boetes aan te vechten. Intussen hoopt op de luchthaven iedereen op een snelle, maar ook een stabiele, zekere oplossing. “Dit gaat om 60.000 jobs”, aldus Hans Maertens, de topman van werkgevers­organisati­e

Voka.

Het wankele compromis van gisteravon­d leek van Open Vld en CD&V te komen. Zij maken beide deel uit van zowel de Vlaamse als de Brusselse regering én ze zitten ook nog eens in de federale regering. Bij CD&V was gisteravon­d te horen dat ze daarom “haar verantwoor­delijkheid in de drie regeringen” niet zou ontlopen. Het resultaat was het compromis met de boetes die voorlopig niet worden geïnd. Dat haalt nu heel tijdelijk de lont uit het kruitvat, maar stabiele is die oplossing nog steeds niet. Noch voor de luchtvaart­maatschapp­ijen, noch voor de regering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium