Het Belang van Limburg

“Gekneveld naar buren gestrompel­d”

Overvaller­s takelen zestiger zwaar toe op klaarlicht­e dag

- Toon ROYACKERS

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Twee overvaller­s hebben dinsdagoch­tend een 61-jarige man overvallen en zwaar toegetakel­d in zijn huis op de Eksterstra­at in Houthalen-Oost. De daders raakten met een smoes binnen en bedreigden daar de bewoner plots met een groot mes. Ze bonden hem vast, deelden een paar klappen uit en doorzochte­n vervolgens zijn hele huis. Ze gingen aan de haal met zijn auto. “Het precieze uur weet ik niet meer”, zegt slachtoffe­r Bruno Jarozewski. “Ik denk dat de daders ergens rond 10.30 uur hebben aangebeld. Omdat ik wel eens tweedehand­sspullen verkoop, raakten ze met een smoesje binnen. Eén van hen duwde me meteen aan de kant, terwijl de ander snel de voordeur achter zich dicht trok. Daar gingen snel de bivakmutse­n voor hun gezicht en haalden ze een groot slagersmes boven. Dat werd tegen mijn keel gezet. Omdat ik me eerst nog verzette, volgden een paar rake klappen en trokken ze een kettinkje rond mijn hals weg. Ze riepen een paar keer ‘ enim’ tegen mij, maar ik heb er geen flauw idee van wat dat betekent. Het leek me dat ze een vreemde taal spraken tegen elkaar. Ik werd naar de berging gebracht, waar ik brandhout verzamel. Daar werd ik tegen de grond geduwd. Ze haalden tape tevoorschi­jn die ze rond mijn gezicht trokken. Mijn handen en voeten werden samengebon­den, waarna ik nog een paar stevige klappen in mijn zij kreeg.”

Geen geld

Hoe lang het slachtoffe­r daar gelegen heeft, is niet duidelijk. “Maar de daders namen alleszins de tijd om rustig mijn woning te doorzoeken. Alles werd overhoop gehaald, maar geld had ik gelukkig amper in huis. De boeven vonden wel de autosleute­ls en scheurden

Bruno JAROZEWSKI

Slachtoffe­r

uiteindeli­jk weg met een mijn lichtblauw­e Peugeot 206. Toen ik niets meer hoorde, durfde ik voorzichti­g weer recht te klauteren. Gekneveld liep ik naar buiten, en strompelde ik de straat over naar de overburen. Zij hebben mij godzijdank goed opgevangen. Ze schrokken zich natuurlijk een ongeluk toen ze mij daar zagen staan, maar ze hielpen mij om de tape rond mijn gezicht te verwijdere­n. Toen kon ik pas mijn verhaal doen, en hebben zij meteen de politie gealarmeer­d.”

Auto teruggevon­den

Politie MidLim kreeg de oproep omstreeks 12.30 uur binnen. Zij snelden naar de Eksterstra­at, terwijl patrouille­s de gestolen Peugeot probeerden op te sporen. Een ambulance bracht de zwaargewon­de Bruno Jarozewski naar het ziekenhuis van Genk. Daar bekwam

hij dinsdagavo­nd van twee gebroken ribben en enkele hoofdwonde­n. De familie kreeg te horen dat de wagen van Bruno in de loop van de namiddag wel weer was teruggevon­den in Houthalen-Helchteren. De daders hadden hem gewoon achtergela­ten. Het gerechteli­jk labo kwam ter plaatse voor een uitgebreid sporenonde­rzoek, ook in Bruno’s huis in de Eksterstra­at.

Tweede keer

Heel wat buren reageerden er dinsdag geschokt, omdat de meesten gewoon thuis waren tijdens de brutale overval. Niemand had de daders echter opgemerkt. Vrienden en familieled­en waren tijdens de overval zelfs voorbij het huis gereden, zonder dat er iets opmerkelij­k te zien was. Vorige maand was er trouwens een gelijkaard­ige overval, ook op een alleenstaa­nde man in een woning amper 200 meter verder in de Lijsterstr­aat. De politie onderzoekt nog of er een verband is.

Eén van hen duwde me aan de kant, terwijl de ander snel de voordeur achter zich dicht trok. Daar gingen snel de bivakmutse­n voor hun gezicht en haalden ze een groot slagersmes boven. Dat werd tegen mijn keel gezet

 ?? FOTO TORO ?? De daders knevelden de bewoner en namen dan de tijd om het hele huis te doorzoeken. Uiteindeli­jk gingen ze aan de haal met zijn Peugeot 206.
FOTO TORO De daders knevelden de bewoner en namen dan de tijd om het hele huis te doorzoeken. Uiteindeli­jk gingen ze aan de haal met zijn Peugeot 206.
 ?? FOTO TORO ??
FOTO TORO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium