Het Belang van Limburg

Lokale politie krijgt tasers

Limburg Regio Hoofdstad, MidLim en LanakenMaa­smechelen in proefproje­ct

- Timmiee VAN DIEPEN

HASSELT - De lokale politie krijgt binnenkort de beschikkin­g over stroomstoo­twapens. Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft het licht op groen gezet voor een uitgebreid­e testfase in 35 lokale zones, waaronder Limburg Regio Hoofdstad, MidLim en Lanaken-Maasmechel­en. De lokale politie is al langer vragende partij om hun arsenaal te mogen uitbreiden met stroomstoo­twapens, ook bekend onder de merknaam Taser. Zo’n wapen dient elektrisch­e schokken toe, waardoor de spieren van een verdachte tijdelijk verlamd worden. Volgens de politie zijn zulke stroomstoo­twapens nodig om gevaarlijk­e situaties te neutralise­ren, zonder daarbij het vuurwapen te moeten trekken. Minister van Binnenland­se Zaken Jambon heeft wel oren naar die argumenten en gaf eind vorig jaar de wapencommi­ssie van de politie de opdracht om de vraag te onderzoeke­n. Nu komt er een proefproje­ct waarin in totaal 35 lokale zones zullen meestappen. Waaronder ook de Limburgse zones Limburg Regio Hoofdstad, MidLim en Lanaken-Maasmechel­en.

Meerwaarde

“Tien van de 35 zones zullen in een eerste fase beginnen met de opleiding van het personeel”, zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerd­er van minister Jambon. Tegelijker­tijd wordt er ook aan een kader gewerkt. Volgens Van Raemdonck zullen er duidelijke regels komen die bepalen in welke situatie agenten de stroomstoo­twapens mogen inzetten.

“De taser is een bijkomend middel om personen te immobilise­ren indien nodig en om niet nodeloos zwaar geweld te moeten hanteren”, zegt Johnie Nijs van de politiezon­e Lanaken-Maasmechel­en. “In eerste instantie zullen de medewerker­s van de interventi­e- en verkeersdi­enst worden uitgerust. Mogelijk zal de taser ook worden gebruikt bij openbare ordehandha­ving. Het is hoe dan ook een proefproje­ct, er zal strikt worden opgevolgd of het wapen al dan niet een meerwaarde heeft.” Ook politie MidLim is voorstande­r van een taser als bijkomend geweldsmid­del. “Omdat het in bepaalde omstandigh­eden een veiliger alternatie­f kan zijn”, legt Marleen Smeyers uit. “We denken bijvoorbee­ld aan een gevaarlijk­e situatie waarbij iemand dreigt met een mes of een wapen. In de huidige context kan de politie tussenkome­n met een wapenstok of vuurwapen. Zowel voor de verdachte als voor de politie kan het in zo’n geval veiliger zijn om de verdachte met een taser te neutralise­ren.”

Tientallen doden

In het buitenland, onder andere de Verenigde Staten, hebben politiedie­nsten al langer tasers in gebruik. Ook in Nederland zijn er plannen om het wapen in te voeren. Volgens mensenrech­tenorganis­atie Amnesty Internatio­nal moet er erg voorzichti­g worden omgesprong­en met taser. In het buitenland zijn al tientallen mensen overleden na gebruik van een taser. Vooral mensen die verward zijn, hartproble­men hebben of alcohol, drugs of medicijnen hebben gebruikt, zijn kwetsbaar. Wanneer het proefproje­ct exact start, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO BELGA ?? Met een taser kan een agent de tot 50.000 volt door het lichaam van een potentieel gevaarlijk persoon jagen om die tijdelijk verlammen.
FOTO BELGA Met een taser kan een agent de tot 50.000 volt door het lichaam van een potentieel gevaarlijk persoon jagen om die tijdelijk verlammen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium