Het Belang van Limburg

Tiener springt van flat na naaktfoto op sociale media

- Thomas JANSEN

“Ik ga, doei. Sorry voor alles. Je kan nog sturen wat je wil, het heeft geen nut.” Het waren de laatste woorden van de 15-jarige Onur uit het Nederlands­e Enschede in een chatgespre­k met een vriendin. Niet veel later pleegde de jongen zelfmoord door van een flatgebouw te springen. Hij had dezelfde dag een naaktfoto van zichzelf ontdekt op sociale media.

ENSCHEDE -

De foto - een zelfportre­t voor de spiegel - zou door een meisje online geplaatst zijn, maar hoe zij aan de foto kwam is niet geweten. Onur stuurde nog een aantal berichtjes naar zijn vriendin, maar ging dan toch over tot een wanhoopsda­ad.

“Meerdere oorzaken”

Volgens Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, is zelfmoord op die jonge leeftijd erg uitzonderl­ijk, ook al is de impulsivit­eit bij tieners veel groter. “Bij jongeren is de tegenstell­ing tussen ‘goed’ en ‘slecht’ nog groter dan bij volwassene­n”, zegt Pauwels. “Bovendien kan zo’n naaktfoto die online gaat een gigantisch­e impact hebben op die leeftijd. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat er altijd meerdere oorzaken zijn bij zelfdoding. Die foto kan wel een trigger zijn, maar daarnaast is er ook altijd sprake van een zekere kwetsbaarh­eid, een gebrek aan ondersteun­end netwerk of geen toegang tot de hulpverlen­ing. Het is dan ook heel gevaarlijk om unieke linken te leggen.”

De politie is ondertusse­n een onderzoek gestart. De 15-jarige jongen zal later deze week in Turkije begraven worden.

met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1­813.be

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium