Het Belang van Limburg

N-VA veroordeel­t “politieke stellingna­me” van koning bij bezoek Vlaams Parlement

-

BRUSSEL - Ging koning Filip gisteren zijn boekje te buiten door zijn appreciati­e uit te spreken voor de provincies, tijdens zijn werkbezoek aan het Vlaams Parlement? Volgens N-VA wel: “Een niet-verkozen staatshoof­d mag geen politieke stellingna­mes doen.” Maar volgens Open Vld en CD&V was er geen probleem. “De provincies zijn de hoekstenen van het land”, zo drukte koning Filip de Vlaamse Parlements­leden op het hart tijdens zijn besloten werkbezoek. Volgens een aanwezige kon de koning de standpunte­n van enkele partijen om de provincies af te schaffen niet echt appreciëre­n. “Hij vroeg daar sterk op door en benadrukte dat de provincies al even lang bestaan als België. Het was duidelijk dat hij ons een boodschap wilde geven.” Onaanvaard­baar, vindt N-VA. “Hij lijkt daar een politiek statement mee te maken”, zegt fractielei­der Matthias Diependael­e, die net als de hele N-VA afwezig bleef “aangezien onze partij niet warm loopt voor het koningshui­s”.

Grappen met Peumans

De enige N-VA’er die verplicht op post was, was parlements­voorzitter Jan Peumans. Die mocht meteen de meest gevatte opmerking van Filip incasseren: “U komt zelf uit Limburg. Wat vindt ú van de afschaffin­g van de provincies?” “Een overbodig niveau”, antwoordde Peumans meteen droog. Volgens Open Vld en CD&V is er geen reden tot commotie. “Het bezoek van de koning is vooral symbolisch belangrijk: het is een erkenning van het Vlaams Parlement en de federale staatsstru­ctuur”, aldus Bart Somers (Open Vld). Ook CD&V ziet geen graten in de uitspraken van de koning, en hekelt net als Groen vooral de afwezighei­d van N-VA. “Het is een kwestie van elementair­e beleefdhei­d om een staatshoof­d op een fatsoenlij­ke manier te ontvangen”, aldus Koen Van den Heuvel (CD&V).

Het Paleis reageerde zelf kort: “De afslanking van de provincies is inderdaad een van de thema’s die aan bod zijn gekomen. Voor de rest hebben we daar niets over te communicer­en”, zegt woordvoerd­er Pierre-Emmanuel De Bauw.

De koning tilt er ook niet zwaar aan dat de N-VA’ers afwezig bleven. “Geen enkel probleem, dat is de persoonlij­ke keuze van een aantal parlements­leden. Voor de rest was de ontvangst heel warm en hartelijk.” Over het gesprek met de koning waren de meningen overigens verdeeld. De ene noemt hem “geen vlotte mens die niet reageerde op de grapjes”. Een andere heeft het over een “ontspannen bezoek” van een koning “die duidelijk goed in zijn sas zit”.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Parlements­voorzitter Jan Peumans was de enige N-VA’er die gisteren op post was voor het werkbezoek van koning Filip.
FOTO PHOTO NEWS Parlements­voorzitter Jan Peumans was de enige N-VA’er die gisteren op post was voor het werkbezoek van koning Filip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium